abc

Vedeli ste o týchto čoko faktoch?

23.10.2016
Káva

1. Medzi Nobelovými cenami a množstvom zjedenej čokolády v krajine existuje zaujímavá súvislosť. Čím väčšia je v krajine spotreba čokolády, tým viac Nobelových cien v nej získali. Náhoda? My myslíme, že nie. :-) 

2. Zlodejovi v Antverpskej banke sa podarilo ukradnúť drahé kamene v hodnote 28 mil. dolárov tak, že strážnikov jednoducho oklamal a "uplatil" čokoládou. 

3. Hlavnú úlohu si v kultovej sprchovej scéne, vo filme Psycho, okrem pôvabnej herečky zahrala aj čokoláda. Tiekla tam totiž prúdom. Mňam.

4. Čokoláda má aj svoj vedecký názov - Theobroma cacao, čo v preklade znamená Pokrm bohov. Podľa nás by sa tak mohla volať aj nevedecky. Kvalitná čokoládka chutí skutočne božsky.

5. V každej šálke horúcej čokolády sa skrýva 600 aromatických zlúčenín. V rovnako veľkom pohári vína je ich "iba" 200.

6. Na prvej horúcej čokoláde si pochutnávali starovekí Aztékovia. Nápoj vyrábali z kakaových bôbov a volal sa "xocatl". Vtedajší vládca Montezuma II. si doprial každý deň minimálne 50 šálok. 

7. Čokoláda sa v staroveku používala ako platidlo. A teraz úprimne. Kto z vás by nechcel byť vyplatený čokoládou? Aspoň z času na čas. 

8. Niektorí vedci predpokladajú, že alergia na čokoládu neexistuje. Ľudia sú podľa nich alergickí na hmyz, ktorý prichádza s kakaovníkmi do kontaktu. 

9. Muž, ktorý vymyslel čokoládové koláčiky - tzv. cookies, predal ich recept firme Nestlé za doživotnú zásobu čokolády. Závidíme. 

10. V roku 1947 vyšli do ulíc štrajkovať stovky kanadských detí po tom, ako vzrástla cena čokolády z 5 centov na 8 centov. 

11. Najdrahšia čokoládová tyčinka na svete bola vydražená za 687 dolárov. Videla totiž poriadny kus sveta. Na Antarktíde ju mal sám kapitán Robert Scott. 

12. V roku 2013 sa uskutočnil experiment, ktorý zistil, že knihy s vôňou čokolády sa predávali o 20% až 40% lepšie než tie "nevoňavé". Škoda, že sa takéto voňavé čítanie nepredáva bežne. 

13. Iný experiment zistil, že až 70 % opýtaných ľudí prezradilo niektoré svoje heslá výmenou za čokoládu. Veru, motivácia je základ. :-)

14. Viac ako 33 % svetovej produkcie kakaa pochádza z Pobrežia Slonoviny. A viac ako 2/3 sa vypestuje na Africkom kontinente.

Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku, kocku, alebo tabuľku čokolády šup šup k nám do predajničky, alebo na e-shop. Už sa na vás tešíme. :-) http://www.verticcio.sk/22-cok...