abc

Džezva je bezva

15.9.2016
Káva

Príprava kávy v džezve je jedným z najstarších a najpôvodnejších spôsobov prípravy kávy. Pokiaľ sami seba radíte medzi milovníkov tureckej kávy džezva je pre vás ako stvorená. 

Pravá turecká káva totiž nie je tá, ktorá je zalievaná a na dne zostane vrstva usadeniny. Originálna turecká káva sa pripravuje trochu zložitejšie. 

Džezva je tradičná, najčastejšie kovová nádoba, ktorá slúži na prípravu tureckej (arabskej) kávy. Smerom nahor sa zužuje pričom hrdielko je rozšírené a jeho súčasťou je zobáčik, ktorým sa káva jednoducho nalieva. Aby ste sa na čerstvo uvarenej káve nepopálili je súčasťou džezvy aj rukoväť. Celkový tvar džezvy je zároveň navrhnutý tak, aby voda dosiahla čo najskôr var vody. 

Tento spôsob prípravy kávy, ktorý je mimoriadne obľúbený v arabských krajinách, Indii, Grécku, Rusku a na Balkáne. Zároveň je aj veľmi zaujímavý a zábavný.

Z obyčajného variča - dvojplatničky dokážete za pomoci ohrádky vytvoriť špeciálny varič, ktorý naplníte pieskom vo vnútri. Po zapnutí variča sa po pol hodine zahreje piesok natoľko, že dosiahne teplotu 160´C - 180´C. Do tohto piesku sa do polovice výšky zahrabe džezva a postupne sa v nej pripravuje káva. 

Aby ste z kávy pripravenej týmto spôsobom mali dokonalý zážitok je nevyhnutné, aby bola najemno pomletá. Ak by ste si nevedeli predstaviť ako veľmi jemná by mala byť, predstavte si hladkú múku, alebo prach. Jedine pri takejto jemnučkej káve prebehne požadovaná extrakcia. 

Na prípravu sú najvhodnejšie svetlé, nepražené zmesi Arabík s Robustou. Prítomnosť Robusty v zmesi zaručí lahodnú a peknú penu na povrchu. Len na veľmi málo miestach na svete sa na prípravu kávy v džezve používajú čisté Arabiky. 

Turecká káva sa len veľmi zriedka pripravuje "samotná". Často sa s veľkou obľubou sa do nej pridávajú ingrediencie ako cukor, alkohol, kardamón, alkohol, vanilka, kakao, čokoláda, korenie, chilli, alebo rôzne sirupy.  

Príprava

1. Nasypte 2 lyžičky jemne mletej kávy do džezvy a zalejte ju vodou. Premiešajte lyžičkou a dajte variť. Množstvo kávy záleží aj od veľkosti džezvy. (Do malej džezvy použite približne 14g kávy.)

2. Kávu začnite pomaly ohrievať. Na povrchu sa začne tvoriť krásna hustá pena. V momente keď začne pena stúpať a "kypieť" dosahuje káva teplotu 96-97´C. 

3. Dbajte na to, aby káva neutiekla. Vo chvíli keď sa dotkne okraja ju na chvíľu odstavte. 

4. Opäť položte džezvu do piesku (alebo navarič, keďže doma to môže byť s pieskom obtiažne) a nechajte kávu vzkypieť. Postup opakujte trikrát.  

5. Jednu malú džezvu pripravíte za 4-6 minút. Servírujte do malých vopred predhriatych šálok.