abc

Earl Grey - Legendárny čaj

30.9.2016
Čaj

Jedným z najobľúbenejších nápojov na Britských ostrovoch, ale i v našich končinách strednej Európy je nepochybne čierny čaj Earl Grey. Špecifická výrazna a aromatická chuť s tónmi bergamotu prezradí tento čaj už v prvom dúšku. 

História a pôvod čaju Earl Grey je opradená rôznymi legendami a príbehmi. Všetky však majú spoločného "hlavného hrdinu" - lorda  Charlesa Greya, ktorý bol anglickým predsedom vlády v 30-tych rokoch minulého storočia. 

Podľa historických údajov vznikol čaj v spoločnosti Jacksons of Piccadilly, ktorá patrí medzi britskú čajovú špičku. Lord Grey daroval spoločnosti prísne tajný recept na originálny čaj, ktorý bol strážený. Earl Grey sa v tom čase vyrábal výhradne z čierneho čínskeho listového, alebo lámaného čaju.

V súčasnosti sa Earl Grey vyrába z rôznych druhov čaju - ceylon, zeleného, oolongu, alebo rooibosu. "Vďaka" tomu, že Earl Grey nie je chránený ochrannou známkou sa sa môže pripraviť z hocijakého druhu. Vždy však ucítite charakteristický bergamot. 

Z citrusových stromov sa získava silica, ktorá je pre Earl Grey absolútne dôležitá. Pochádza zo slnečných oblastí Calabrie, Južného Francúzska a pobrežia Slonoviny. Na kvalitu bergamotu je vyvíjaný mimoriadny nátlak nie len kvôli čajovému, ale tiež parfumovému priemyslu, keďže je obľúbenou zložkou mnohých parfumov.

Earl Grey je obľúbeným čajom v domácnostiach, čajovniach či formálnych posedeniach po celom svete. Príprava originálneho čaju má však isté pravidlá.

1. Nahrejte si kanvičku na čaj a šálky.
2. Pripravte si správne množstvo čaju - 2,5 lyžičky na 0,5l vody.
3. Zalejte lístky vriacou vodou.
4. Po 3 minútach nalejeme čaj do porcelánových šálok.
5. K Earl Grey sa hodí mlieko, cukor, karamel, alebo med. 

U nás v e-shope môžete Earl Grey nájsť v sypanej i porciovanej podobe. Dvojjaký spôsob prípravy pri rovnakej TOP kvalite. :-)

Porciovaný Earl Grey: http://www.verticcio.sk/porcio...
Sypaný Earl Grey: http://www.verticcio.sk/cierne... 

Všetky čaje Earl Grey v našej ponuke: http://www.verticcio.sk/vyhlad...