abc

Honey Processed Coffee

13.10.2016
Káva

Ako už určite viete, existuje niekoľko rôznych metód spracovania kávy. V dnešnom článku by sme vám chceli priblížiť jednu z nich - "Honey process" . 

Hneď v úvode by ste mali vedieť, že Honey (Med) sa v názve tejto metódy neobjavil kvôli chuti kávy. Dokonca ani kvôli tomu, že by sa v procese nejako využíval. Ak však vydržíte čítať ďalej, dozviete sa, že predsa svoje miesto v tejto metóde má. 

Celý príbeh tejto metódy sa začal v Costa Rice. V čase svojej návštevy videl istý Japonský nákupca veľký potenciál v Kostarickej káve. Preto spolu s ďalšou spoločnosťou požiadal o jej prípravu tradičným "fully washed" v kombinácií s "pulp natural" procesom. Práve v takomto postupe videli ohromné možnosti. A mali pravdu. 

Pri spôsobe spracovania Honey sa používajú zrelé kávové čerešne, ktoré sa po zbere drvia, zbavujú sa exokarpu (šupky). Po udrtení na zrne ostáva mucilage - (lepkavá dužina) pripomínajúca med z čoho vznikol aj samotný názov - Honey process.

Na základe úrovne spracovania touto metódou rozlišujeme nasledujúce druhy:

Black honey: 0% odstránenej dužiny
Red honey: 25%-50% odstránenej dužiny
Yellow honey: 50%-75% odstránenej dužiny
Golden honey: 75%-90% odstránenej dužiny
White honey: 90%-100% odstránenej dužiny

Takto spracovaná káva sa následne rozprestrie a suší na "African beds" po dobu 2-3 týždňov. Pri tomto procese je potrebné zrno obracať aby nedošlo k splesneneniu. Na noc sa zrno zaobaľuje do plachty a následne prekrýva igelitom aby nočná zmena humidity čo najmenej ovplyvnila celý proces. Pri takomto sušení dochádza k rozkladaniu cukrov a znižovaniu obsahu vody na 10-13%.

V našej pražiarni pre vás pripravujeme jedinečnú Costa Rica Red Honey, ktorá v sebe ukrýva svieže tóny červeného ovocia, sladkú vôňu jahôd a melóna, vyváženú, jemnú kyselinku a lahodné zamatové telo. Vychutnajte si ešte dnes skutočnú lahôdku, ktorá priamo vonia slnkom načerpaným počas dvoch týždňov na horúcom slnku. :-)