abc

Vakuum pot

11.11.2016
Káva

Vakuum pot má napriek futuristickému vzhľadu poriadne dlhú históriu. Prvý oficiálny patent pochádza z nemeckého Berlína, z roku 1830. Mimoriadnej obľube sa teší najmä v Japonsku. Aj keď sa nájdu kaviarne, kde vám kávu vo Vakuum pote pripravia stále by ste ich v našich končinách rýchlo spočítali. Tento spôsob prípravy kávy zrejme budúcnosť u nás ešte len čaká. 

Príprava kávy vo Vakuum pote patrí medzi najefektnejšie spôsoby prípravy kávy. Zároveň s pôsobivým efektom dostávate aj vynikajúcu kávu. Ak máte strach zo sklenených bánk, ubezpečujeme vás, že je neopodstatnený. :-) Takúto prípravu kávy celkom určite zvládnete aj doma. Postačí chuť učiť sa nové veci a trocha cviku. V konečnom dôsledku budete prípravu kávy vnímať ako zábavu.

Vakuum pot sa skladá z dvoch sklenených bánk, ktoré spája trubica a oddeľuje filter. Niektoré Vakuum poty majú filter sklenený. Jeho výhodou je, že ho nepotrebujete vymieňať, no pracuje sa s ním ťažšie. Druhou možnosťou sú látkové filtre na ktoré sa skutočne môžete spoľahnúť. Je však potrebné ich vymieňať. 

Príprava:

1. Takmer celú spodnú nádobku naplňte vodou a dajte ju variť. Ideálne nad kahan. 

2. Pri zohrievaní vody v spodnej sklenenej nádobke vzniká para. V istom momente vytvorí para tlak, ktorým vytlačí vodu zo spodnej nádoby cez trubičku do hornej. V spodnej nádobe tak vzniká vakuum. 

3. Vo chvíli kedy je takmer všetká voda hore nasypte do hornej nádoby kávu. Dávka záleží od Vakuum potu a vašej chuti. Petra Veselá odporúča vo svojej knihe použiť 60 g kávy na 1 liter vody. 

4. Zhruba minútu kávu luhujte miešajte drevenou vareškou. Potom zhasnite kahan. 

5. V spodnej nádobke sa začne káva zmršťovať, pretože ju už nezahrievate, a vytvorí sa podtlak. Hotová káva tak začne stekať dole.  

6. Vaša káva je hotová. Môžete servírovať vo vopred predhriatych šálkach. :-)

Na prípravu kávy vo Vakuum pote budete potrebovať nahrubo mletú kávu. Použiť môžete tiež viedenský (belgický) Vakuum pot, čo predstavuje ďalšiu, vychytenejšiu verziu Vakuum potu než tá o ktorej sme písali vyššie. Tento Vakuum pot sa dá považovať za prvý automatický kávovar, pretože sa vie sám aj vypnúť. Skladá sa tiež z dvoch nádob pričom jedna nie je sklenená. Navyše je prichytená stojančekom nad kahanom. 

Príprava:

1. Nádobu, ktorá je zavesená nad kahančekom naplnte takmer celú vodou.

2. Do sklenenej nádoby vedľa nasypte kávu. Dávka opäť záleží na veľkosti Vakuum potu a vašej chuti.

3. Obe nádoby prepojte kovovou trubičkou, ktorú vložíte do oboch nádobiek. Do nádoby s kávou vložte koniec s filtrom. 

4. Zapáľte liehový kahan pod nádobou s vodou. Tá začne vrieť a vznikne para. Vďaka nej sa tlakom preleje do druhej. Tým, že sa nádoba vyprázdni je ľahšia a zodvihne sa. Pri dvíhaní zhasne kahan. 

5. V sklenenej nádobe sa luhuje káva približne minútu. Vakuum z druhej nádoby nasaje kávu späť. Vďaka tomu ju nepreluhujete.

6. Niektoré viedenské kávovary majú dokonca aj kohútik, ktorým môžete kávu naliať do šálok a servírovať.