abc

Verticcio COLOMBIA Huila Bruselas Supremo SHG

26.2.2018
Káva

Kolumbia je najväčším producentom premývanej (fully washed) arabiky na svete a druhým najväčším svetovým producentom kávy ako takej. Aj pri tak veľkom objeme kávy sa tu nachádzajú farmy a plantáže produkujúce tzv. “fancy” kávu z mikrolotov prvotriednej kvality a vysokých SCAA hodnotení. Jeden z týchto mikrolotov pre vás dovážame z malej farmy v dedinke Bruselas položenej vo výške 1700 m.n.m. 

https://www.google.sk/maps/pla...

Bruselas sa nachádza v blízkosti mesta Pitalito, v regióne Huila na juhozápade krajiny, známom pestovaním najlepších kolumbijských káv. Neďaleká sopka Nevado del Huila, priemerná nadmorská výška 1300 m.n.m., unikátna kolumbijská biodiverzita a klimatická rozmaniosť zaručujú káve z oblasti Huila ideálne podnebie a na živiny bohatú vulkanickú pôdu. V krajine sa pestuje prevažne Caturra a Castillo a premývaná káva z oblasti Pitalito je charakteristická pre vyššiu citrusovú aciditu, stredne silné a sladké telo, karamelovú arómu a tóny kôstkového ovocia. 

Ručný zber prebieha v októbri až februári, pričom čerešne sa manuálne zbavujú dužiny a následne nechávajú fermentovať cez noc. Potom nasleduje 7 až 10 dňové sušenie na krytých sušiacich sitách. Výsledná šálka kávy má solídne telo, jedinečný profil praženia zdôrazňuje viskozitu a vytvára hutný mouthfeel so sladkými tónmi hnedého cukru, lieskových orieškov, čokolády a ovocia a primeranou citrusovou aciditou. Bruselas opakovane dosahuje 82-86 bodov SCAA. Túto caturru odporúčam ako espresso každému, kto má rád sladkú a chuťovo plnú kávu, v ktorej zároveň cítiť ovocnosť a jemnú aciditu.


Káva pochádzajúca z Kolumbie, svetovej jednotky v produkcii premývanej arabiky, z unikátnych mikroklimatických podmienok a úrodnej oblasti s vulkanickým podložím. Mikrolot položený vo výške 1700 m.n.m. z územia 5 hektárovej farmy v dedinke Bruselas leží v blízkosti mesta Pitalito, v regióne Huila na juhozápade Kolumbie. 

Táto plne premývaná caturra, pre Kolumbiu typická varieta, je známa vyššou citrusovou acicitou, stredne silným telom so sladkými tónmi hnedého cukru, lieskových orieškov, čokolády a kôstkového ovocia. Špecifické espresso praženie zvyšuje viskozitu a krémovosť tela, kladie dôraz na sladkosť a jemne tlmí aciditu, aby bola v harmónii s ostatnými chuťami.