abc

Vilcacora - posvätná rastlina Inkov

29.11.2016
Čaj

Názov Vilcacora, alebo tiež Uňo de Gato znamená v preklade mačací pazúr a vznikol na základe podobnosti tŕňov pod listami rastliny. Tie slúžia rastline na „vyškriabanie sa“ do výšky, aby sa tak dostala za svetlom. 

Medzi indiánmi kmeňa Ashaninka sa od nepamäti povráva legenda o tom, ako príroda darovala človeku poznanie Vilcacory – rastliny s liečivými vlastnosťami. Džungľou sa vraj predieral zranený bojovník. Slabý a unavený padol na zem, keď zbadal amazonského tigra ako pije šťavu z liany, ktorú rozškriabal ostrými pazúrmi.  Indián urobil to isté a jeho sila a zdravie sa vrátilo. Vtedy si všimol „pazúre“ ktoré vyrastajú zo stonky rastliny, podľa ktorých ju pomenovali – Mačací pazúr.  Ak však náhodou neveríte povestiam, spoľahnite sa na výskumy, ktoré potvrdzujú indiánsku teóriu. Práve vďaka podloženým výsledkom sa dnes Vilcacora teší veľkému záujmu.

Ak si predstavujete Vilcacoru ako obyčajnú zelenú rastlinku, určite vás prekvapí fakt, že jej druhov napočítame viac ako 60! Unikátne liečivé vlastnosti má však len jediný. Najlepšie sa jej darí na svahoch v džungli, kde dorastá do dĺžky 20 – 30 metrov. Na výrobu čaju sa zberajú korene a kôra približne trojročnej Vilcacory.

Slávu Vilcacory predstavil svetu poľský misionár, ktorý žil v Peru. Vzorku poslal do talianskeho laboratória, kde rozbory potvrdili, že ide o látky, ktoré dokážu dokonale aktivovať imunitný systém. Od tej doby absolvovali ďalšie vzorky mnoho pokusov naprieč celým svetom a každý jeden talianske výsledky potvrdil.

Všetka liečivá sila sa ukrýva vo vnútornej časti kôry. Najčastejšie sa hovorí o jej antioxidačných, imunostimulačných a antivírusových účinkoch. V poslednej dobe sa dostáva do popredia aj výskum jej priaznivých vplyvov na liečbu rakoviny. Spomedzi overených dopadov na zdravie môžeme vyzdvihnúť znižovanie cholesterolu, znižovanie tlaku, protizápalové a detoxikačné vlastnosti. Obklady možno využiť pri zápaloch pokožky a alergických reakciách. 

Spôsob použitia Približne jednu polievkovú lyžicu zalejte studenou vodou a na miernom ohni varte približne 20 minút. Čaj sceďte a vlažný pite 3x denne hodinu pred jedlom, alebo po jedle.

Napriek tomu, že štúdie nepreukázali nežiadúce účinky, neodporúča sa piť deťom mladším ako 3 roky, tehotným a dojčiacim ženám a osobám pred, alebo po transplantácií orgánov.