Teraz,
keď je stále viac a viac druhov čajov, objavujeme početných
príbuzných tejto rastliny, líšiacich sa svojou veľkosťou a
niekedy i rôznym množstvom lístkov. Poznáme dve základné podoby
lístkov a púčikov tejto rastliny. Väčšie čajové lístky sa
nazývajú lístky pekoe, niekedy i orange pekoe, čo je anglický
variant čínskeho slova pa-ko, vystihujúceho chĺpky, ktoré bývajú
na tých najlepších lístkoch.
Púčik
nie je púčikom kvetiny, ale zárodkom ďalšieho lístku a je tou
najcennejšou častou rastliny, vyhľadávanou predovšetkým pre
svoju nezvyklú výnimočnú chuť a kvalitu. Čaje zostavené zo
samých púčikov bývajú najdrahšie a sú veľmi vzácne. Príčinou
tak veľkých odlišností v chuti čaju sú rôzne postupy jeho
spracovania.
V
dnešnej dobe existuje šesť základných druhov: biele, žlté a
zelené čaje, druh Oolong, čierne čaje a druh Pu-er.
Biele
a žlté čaje
sú
veľmi vzácne a lahodné a pestujú sa rovnako ako čaje zelené,
iba na niekoľkých miestach. Sú ľahko sparené, vysušené slnkom
alebo pražené na panvách vo veľkých závodoch a neustále
miešané, aby bolo zaručené rovnomerné vysušenie a jednotná
farba.
Druh
Oolong
je
vystavený teplote na dlhšiu dobu, je to zvláštny čaj, veľmi
voňavý, a má výnimočnú chuť. Najcennejší z nich nesie meno
po železnej bohyni z čínskych legiend Ti Kwan Yin, pretože má
vyhľadávanú červenú farbu pripomínajúcu železo.
Čiernym
čajom
sa
v Číne hovorí červené. Napriek tomu, že majú čiernu farbu,
získava sa z nich nádherný tmavočervený nápoj. Sú to čaje,
ktoré poznajú väčšinou ľudia na západe a najčastejšie sa
dovážajú zo Srí Lanky (Cejlónu) a Indie. Známy Earl Grey alebo
English Breakfast býva zmesou dvoch alebo troch čiernych čajov z
Keemunu (v Cíne), Assamu (v Indii), alebo Cejlónu (zo Srí Lanky).
Druh
Pu-Er
je
výhradne čínsky čaj, dlhoročný, so zvláštnou akoby zatuchlou
vôňou, ktorú v ňom spôsobujú baktérie. Často sa mu hovorí
čínsky penicilín a má výborné účinky na znižovanie tuku.
Niekedy máva červenú farbu, ale väčšinou je hnedý až čierny
a pripravuje sa z neho tmavý silný nápoj.