1. História kávy
Prvé údaje sa dochovali z poviedok a legiend, ktoré prežili stáročia:
Jedna z legiend vraví: Pastier kôz Kaldim si všimol, že jeho zvieratá vždy neobyčajne ožijú, keď sa najedia plodov z neznámeho stále zeleného kríka. Zo zvedavosti skúsil ochutnať tieto červené bobule. O ich priaznivom účinku hovoril i s opátom neďalekého kláštora, ktorý tiež ochutnal červené bobule. Bol ale presvedčený, že povzbudivé účinky týchto bobúľ sú mágiou a zrná hodil do ohňa. Takto prišlo po prvý raz k čiastočnému upraženiu kávy a uvoľneniu aromatických látok. Neodolateľná vôňa kávových zŕn priviedla opáta ku zmene názoru a k rozhodnutiu vyskúšať kávu na mníchoch žijúcich v kláštore. Ďalšie experimentovanie s kávovým zrnom viedlo k myšlienke rozdrviť ho a zmiešať s vodou. Tento nezvyčajný no povzbudzujúci nápoj potom mnísi pravidelne pili, aby dlhšie vydržali recitovať dlhé modlitby.