abc

10 najdrahších a najexkluzívnejších čajov na svete

25.7.2016
Čaj

10. Tienchi Flower tea

Tienchi sa považuje za jeden z najzdravších čajov na svete. Svedčí o tom aj jeho vedecký názov Panax čo v preklade znamená všeliek. Dlhé roky sa využíva ako pomoc pri závratoch, kožných ochoreniach, nespavosti a ďalších. Obľúbený je aj pri očiste organizmu a pochádza z Číny. Tvarom pripomína malé brokoličky a chuťou mätu v kombinácií so ženšenom. 
Za každý kg zaplatíte približne 155 €. 

9. Silver Tips Imperial Tea

Najdrahší Darjeeling na celom svete je práve Silver Tips Imperial Tea. Pestuje sa na severe Indie v nadmorskej výške do 2500 m.n.m.. Jeho zber prebieha za mesačného splnu a listy sú pretkávané striebornými pruhmi. Niektorí autori označujú tento čaj ako "šampanské" medzi čajmi. Vyznačuje sa exkluzívnou chuťou i cenou, ktorá sa odhaduje na 364 € za kg. 

8. Gyokuro Tea

Lístky čaju Gyokuro sú pred slnkom chránené po dobu 2 týždňov a následne zberané. Zvyšuje sa tak obsah aminokyselín v listoch, čo dodáva čaju sladšiu chuť a špecifickú arómu. V oblasti Uji v Japonsku, ktorá je domovom tohto čaju ho volajú "drahokam z rosy". Je to kvôli prekrásnej zelenej farbe nálevu. Cena za kg je 590 €.

7. Poo Poo Pu-Erh Tea

Pokiaľ rozumiete po anglicky a pousmiali ste sa nad názvom - nenechajte sa zmiasť. Poo Poo je konkrétny druh čaju Pu Erh, ktorého cena sa pohybuje na úrovni 900 € za kg. Vyrába sa z trusu hmyzu, ktorý sa živí čajovými lístkami. Taiwanský farmári vyberajú čajové lístky z trusu pomocou lupy a pinzety, pretože sú veľmi maličké. Vynájdený bol už v 18 storočí a už od tých čias sú im pripisované liečivé až zázračné vlastnosti. 

6. The Yellow Tea Buds

Ak si nejaký čaj zaslúži prívlastok kráľovský, tak určite tento. Každý čajový lístok je natretý 24 karátovým zlatom. Zberá sa jedine v Singapure na jedinom vrchu z jediného druhu čajovníka v jediný deň v roku. Tento kráľovský čaj sa po zozbieraní skladuje a suší v uzavretých nádobách kým nedosiahne charakteristickú farbu. Nemôžeme sa teda čudovať, že je náročné ho zohnať. Ak ho však náhodou zoženiete a budete premýšľať o kúpe, pripravte si približne 2700 € za kg

5. Tieguanyin Tea

Čaj je pomenovaný podľa Budhistickej Železnej bohyne milosrdenstva a radí sa medzi Oolong čaje. Kým stratí chuť môže byť luhovaný 7x. Má krásnu zlatú až trblietavú farbu nálevu. Sušené lístky majú pri náraze o seba zvonivý zvuk, sú ťažké, ostré a pevné. Nálev sa okrem krásnej farby vyznačuje gaštanovou vôňou a plnou chuťou. Podobne ako pri predchádzajúcom je potrebné pripraviť si takmer 3000 € za kg. 

4. Vintage Narcissus Wuyi Oolong Tea 

Kilogram tohto čaju síce stojí približne 6000 € predáva sa však v 20 kg krabiciach ktoré sú staršie než 50 rokov. Listy získali svoj názov podľa gréckej legendy o Narcisovi. Zberané sú podobne ako iné čaje na tomto zozname iba v jednej lokalite - na hore Wuyi v provincii Fu-ťien.

3. Panda dung tea

Ak si kladiete otázku, či je presne ako napovedá názov, čaj vyrábaný z pandieho trusu (panda dung) verte tomu, že áno. Cena čaju z trusu pánd sa pohybuje v sume 64 000 € za každý kg. Dôvodom je obsah divokých bambusov, ktorými sa pandy živia. Absorbujú z nich iba 30 % živín a ostatné vylúčia. Tak sa dostanú tieto látky trusom do čaju.

2. PG Tips Diamond Tea Bag

Za tento čaj platíte v podstate dvojmo - za obsah i balenie. Každučký čajový sáčok je ručne zdobený Boodles klenotníkmi 280 ks diamantov. Naplnený je cisárskym čajom Silver Tips. Za cenou je okrem prestíže ukrytý aj šľachetný nápad. PG využili tento čaj ako prostriedok, ktorým počas svojho 75. výročia získali mnoho peňazí na charitu. Cena za 1 sáčok je 13 500 €.

1. Da Hong Pao

Vrchol nášho rebríčka uzatvára čaj tak výnimočný, že jeho cenu neprekonal ani čaj v balení z diamantov. Hovoríme o čaji pochádzajúceho z 18st. Jeho doslovný preklad znamená : "Veľký červený šat". 
Čaj má bohatú kvetinovú chuť, ktorá pretrváva niekoľko minút po vypití. Tento typ Oolong čaju je považovaný za skutočný čínsky poklad. 
Legenda hovorí, že matka cisára z dynastie Ming bola vyliečená zo záhadnej choroby práve týmto čajom. Lístky pochádzali zo 4 kríkov na skale Mt. Wuyi a dodnes existujú 3 z nich. Čaj je mimoriadne ťažké zohnať a cena za 1 kg tohto zázraku je 1 090 000 €.