abc

5 zaujímavostí o "Cisárskom čaji" Pu Erh

30.3.2016
Čaj

1. Bohatá a urodzená história

Pu Erh je čajom s bohatou históriou. Považuje sa dokonca za najstarší čaj na svete. Pochádza z čínskej provincie Yunnan. Jeho listy sú zberané zo širokolistových stromov ta-jie. Už starovekej Číne patril medzi najvyberanejšie a najvychytenejšie sorty. Bežný smrteľník sa k nemu nedostal. Napokon, veď preto aj získal pomenovanie cisársky čaj.

2. Dva druhy čaju Pu Erh

Zelený Pu Erh sa spracúva podobnou metódou ako zelený čaj a vydrží dlhý čas. Jeho chuť je hutná a počas rokov zreje. Po dlhšej dobe taktiež naberá na cene a vzácnosti. Zaujímavé však je, že aj tie čerstvé sú veľmi chutné. :-) Čas im pridáva zrelosť a plnosť.

Tmavý Pu Erh je tým Pu Erh-om, ktorý poznáme v našich zemepisných šírkach. Najčastejšie sa s nim stretneme v sypanej, alebo listovej forme. Má typickú zemitú, plnú, výraznú a mierne zatuchnutú chuť ukrytú v tmavom náleve.

3. Superlatívmi šetriť netreba

Šálku Pu Erh si môžete pokojne vychutnať aj pred spaním. Obsah kofeínu, ktorý je v iných druhoch čaju úplne bežný je v prípade Pu Erh 24x nižší. Účinne pomáha odbúravať neželaný tuk a v boji proti zvýšenému cholesterolu v krvi je taktiež na vašej strane. :-)
Pu Erh taktiež napomáha prečisťovať krv, pečeň a organizmus ako celok. Pri poruchách a problémoch s trávením je vďaka podpornej činnosti vynikajúcim pomocníkom.
Ďalšie pozitívne účinky sa spájajú s posilňovaním imunity, odháňaním depresií, napomáhaním pri liečbe infekcií či inými antibakteriálnymi vplyvmi. Ocenia ho aj ľudia so sennou nádchou, astmou či cukrovkou.

4. Príprava

Lístky čaju Pu Erh sú mimoriadne odolné voči vysokým teplotám. Ich húževnatosť sa zvyšuje počtom rokov skladovania. Aby ste si pripravili čaj tak, ako to robia obyvatelia provincie Yunnan v Číne budete potrebovať tradičný Pu Erh koláč (ako na pohyblivom obrázku pod textom). Výsledný efekt však nebude diametrálne odlišný ani keď použijete klasický čistý, alebo ochutený sypaný Pu Erh. :-)

1. Do 150 ml konvičky nalejeme horúcu vodu (95´C) a vložíme / nasypeme 4-5 g čaju.
2. Lístky môžeme opláchnuť a vodu vyliať, aby sa vôňa a chuť uvoľnila.
3. V nasledujúcich lúhovaniach, ktorých môže byť 10 až 12, necháme lístky v náleve 30 - 45 sekúnd.

Dĺžku lúhovania prispôsobte aj vlastným preferenciám a chutiam. Čím viac času strávia lístky vo vode, tým bude chuť plnšia, ťažšia a výraznejšia. :-)


5. Pomocník pri chudnutí

Na ceste za vysnívaným telom je každý pomocník vítaný. Pu Erh je takým, ktorý sa skutočne neodmieta. :-) Nedokáže síce prebytočné kilá odstrániť šibnutím čarovného prútika, ale zaženie hlad, zabezpečí pitný režim a čo je dôležité, pomôže pri správnom chode tráviaceho traktu. Žalúdok môže pracovať s výdatnou podporou a tak fungovať harmonicky.

Pu Erh-y obohatené o rôzne arómy, ktoré nájdete aj u nás :-), navyše pomôžu zahnať maškrtné chúťky. Namiesto sladkostí si môžete dopriať vynikajúci čaj s neodolateľnou arómou. :-)