abc

Aeropress, alebo príprava kávy hrou

8.8.2016
Káva

Príprava kávy je pre každého milovníka istým druhom rituálu, zábavy a možno trochu aj hry. Pre všetkých, ktorí radi rozširujú svoje obzory je Aeropress mimoriadne zaujímavým prístrojom na prípravu kávy. 
Aeropress je na trhu oproti iným spôsobom a metódam prípravy kávy stále nováčikom. V roku 2005 ho uviedol na trh jeho vynálezca Alan Adler. 

Aeropress je veľmi jednoduchý. Skladá sa iba zo štyroch častí - plastového valca, piestu a sitka s papierovým filtrom. 
Dizajnéri nevenovali pozornosť len jeho atraktívnemu a modernému vzhľadu. Vďaka tvrdému plastu je štýlovým a zároveň aj odolným spoločníkom na cesty a výlety bez toho, aby ste potrebovali špeciálne vybavenie, alebo sa báli, že ho zničíte. 

Kávu, ktorú si pripravíte v Aeropresse by sme mohli prirovnať k tej z french pressu, alebo vakuum potu. Avšak malé rozdiely by sa našli. Oproti tej z french pressu má plnšie telo a výraznejšiu chuť. Zároveň však platí, že nie je taká silná a plná ako tá z vakuum potu. 
Extrakcia v Aeropresse trvá približne 1 - 2 minúty. Do hotového nápoja sa tak nestihne rozpustiť príliš veľa kofeínu a "spáleného karamelu". Vďaka tomu nie je káva z Aeropressu nepríjemne horká a zároveň je skvelou voľbou pre tých, ktorí vypijú za deň veľa kávy. 

Pri extrakcii tlačíte pomaly na piest, ktorý vytvára mierny tlak vďaka ktorému samotná extrakcia prebieha. Káva je extrahovaná cez veľmi jemný a kvalitný papierový filter. V káve sa tak nenachádzajú žiadne nečistoty, je čistá a bez akejkoľvek prašnosti narozdiel od kávy pripravenej napríklad vo french presse. 

V knihe o káve od Petry Veselej sú uvedené dva spôsoby prípravy kávy pomocou Aeropressu: 

Prvý spôsob (uvádzaný výrobcom): 
- Premyte papierový filter vodou. Odstránite tak neželanú papierovú chuť
- Papierový filter vložte do sitka a uzavrite koniec plastového valca
- Do valca nasypte 16 - 20 g jemne namletej kávy
- Kávu vo valci zalejte vodou v teplote 95 ´C a premiešajte tak, aby sa dostala ku všetkej káve
- Nasaďte piest a pomaly ho zatlačte dole. Do hrnčeka začne vytekať čerstvá káva

Druhý spôsob
- Najprv nasaďte piest do valca a potom valec postavte na piest
- Do valca nasypte 15 g kávy namletej ako na mokku
- Kávu zalejte vodou zohriatou na 90´C a poriadne premiešajte
- Do sitka umiestnite vodou opláchnutý papierový filter
- Celý Aeropress otočte a postavte na hrnček
- Pomaly tlačte piest smerom dole a vďaka tlaku začne extrakcia kávy