Ako správne pomlieť kávu?
Káva má jednu mimoriadne dôležitú vlastnosť. Tou je pohlcovanie vlhkosti a všetkých pachov z okolia. Preto je najlepšie kupovať kávu v menších baleniach - vždy čerstvú. Po otvorení balíčka začína káva okamžite pracovať. Čím je dlhšie káva otvorená, tým viac arómy a kvality z nej ubudlo. Kyslík a svetlo sú najväčšími nepriateľmi čerstvo upraženej kávy.

1. Pri nastavení mlynčeka na veľmi jemné mletie sú kamene vo vnútri mlynčeku veľmi blízko na sebe. Mletie trvá dlhšie a po vysypaní sa spája do malých hrudiek. Pripomína hladkú múku. Využitie má napríklad pri príprave kávy v tureckej džezve.
2. Po miernom otvorení kameňov je mletie trocha menej jemné. Svojim vzhľadom pripomína polohrubú až hrubú múku. S využitím jemného mletia sa môžete stretnúť napríklad pri espresse.

3. Ďalším posunom mlecích kameňov dosiahnete kávu pomletú na stredne hrubo. Táto hrúbka mletia slúži na prípravu kávy v moka konvičke.
4. Káva pomletá na hrúbku kryštálového cukru je hrubo mletá. Je to druhý "najhrubší" spôsob mletia kávy. Pripravíte ním filtrovanú kávu.
5. Keď sa mlecie kamene od seba vzdialia najviac je káva mletá na veľmi hrubo. Oproti prvému stupňu je rozdiel skutočne veľký. Farba pomletej kávy je značne tmavšia, mletie je rýchlejšie a z mlynčeka vypadávajú kúsky kávových zŕn. Svoje využitie nachádza takt pomletá káva vo french presse.

Aby ste z každej kávy, ktorú si kúpite získali krásnu a plnú chuť je nevyhnutné ju správne pomlieť. Ak doma nemáte mlynček na kávu radšej sa ho nepokúšajte nahradiť a kávu si nechajte pomlieť v predajni kávy. Napríklad v tej našej. :) Na hrúbke mletia totiž skutočne záleží.
Aby ste pripravili sparenou vodou a dlhším luhovaním lahodnú kávu potrebujete hrubo umleté zrná, kdežto pri espresse, kde je doba luhovania ďaleko kratšia je potrebná jemne umletá káva.
Nezabudnite preto nikdy pri kúpe kávy povedať akým spôsobom si plánujete kávu pripravovať. Mlynček sa jednoducho nastaví a výsledkom bude káva presne podľa vašej potreby. Nezabudnite kávu spotrebovať čo najrýchlejšie, aby nestratila svoju chuť, arómu a v konečnom dôsledku aj kvalitu.
