Blogokáve: Skutočný príbeh o Verticcio
Technológia
Keď sme s Lukášom začali preberať všetko, v čom vie Verticcio pomôcť, najskôr spomenul technológiu. Nadobudli sme pocit, že práve tá je pre značku najdôležitejšia.
„Rozdelil by som ju do dvoch kategórií,“ uviedol v rozhovore pre Blog o káve. „Ideme do strednej triedy pre bežných ľudí a do vysokej triedy pre náročných. Keby som to prirovnal k autám, tak stredná trieda by bola Octavia (kávovar Cime a mlynček Fiorenzato) a vysoká trieda by bolo Ferrari (kávovar La Marzocco a mlynček Mahlkönig).“
Po stránke technológie ponúka Verticcio viacero druhov spoluprác. Jednak čistý predaj technológie, ale napríklad aj predaj na splátky. Treťou samostatnou možnosťou je zapožičanie technológie prevádzkam. „Nechcem, aby to vyznelo zle, ale nejdeme do najlacnejších zariadení. Buď spolupracujeme s Ferrari, alebo s firmami, ktoré k tejto úrovni smerujú a majú správny pomer cena/výkon.“
Pre predstavu o kávovaroch si pozrite web profesionalne-kavovary.sk.
„K dodávke technológií ponúkame komplexné služby a napríklad aj úpravu vody. K tomu treba prirátať servis, montáž a úplne všetko od drobných opráv po kompletný repas. V takomto prípade technológiu vezmeme k nám do centrály a repasujeme. Počas repasu zabezpečíme náhradnú technológiu. Prioritne riešime technológiu pre našich klientov, ale opravy riešime aj v ostatných prevádzkach. Snažíme sa vyjsť v ústrety a pomôcť každému,“ objasnil Lukáš Tóth.
Svoj skutočný príbeh a reálnu skúsenosť s Verticcio vám vo videu vyrozpráva jeden z majiteľov kaviarne Výklad (@totojevyklad) v Banskej Bystrici, Tomáš Nagy.
Link na video od TOTOJEVÝKLAD
Pražiareň kávy
Väčšina ľudí pozná Verticcio hlavne ako pražiareň kávy. V portfóliu Verticcio je vždy približne 15 až 20 rôznych káv od výberoviek cez „jednodruhovky“ až po blendy pre kaviarne. Spoločnosť vie okrem toho zabezpečiť aj výrobu privátnych značiek kávy pre klientov.
„Máme štyri stále blendy, ktoré sú v našej ponuke vždy. Zvyšné kávy obmieňame,“ prezradil majiteľ. „Z každej kávy nakupujeme minimálne množstvo 300 kilogramov, pretože každú treba najskôr vyprofilovať, urobiť jej obal, naviazať na ňu marketing. Vieme robiť aj privátne značky pre klientov. Praženie, obal, potlač, všetko. Zvyčajne pripravíme štyri alebo päť vzoriek, z ktorých si klient môže vybrať. Čakáme na jeho pripomienky a kávu doladíme. Robíme to tak, že keď raz niečo dáme danému človeku, nikto iný už takýto blend mať nebude.“
Školenia
Verticcio disponuje vlastným školiacim strediskom, ktoré je akreditované ministerstvom školstva. Aj my z Blogu o káve sme tam pred časom absolvovali základné baristické školenia a odchádzali sme so širokým úsmevom.
„V rámci spolupráce s klientami im ponúkame dvakrát do roka školenie zdarma, a to priamo u nich na prevádzkach,“ informoval Lukáš. „Okrem toho ako nadstavbu ponúkame aj akreditované školenia barista basic, latté art a novinkou bude barista profi. V tomto prípade pôjde o dvojdňové školenie, v ktorom pôjdeme viac do hĺbky.“
Doplnkový tovar
Verticcio má vo svojom repertoári ešte jednu zaujímavú službu. Vyladilo vlastné recepty na sirupy, frappé, čaj a čokoládu, pričom zákazníkom ich ponúka zadarmo v rámci svojho balíka služieb. Má špecializovaného človeka, ktorý sa venuje len riešeniu tohto segmentu a zdokonaľovaniu receptúr.
„V našej predajni budeme ponúkať všetko, čo ponúkame aj pre horeku. Akýkoľvek záujemca jednoducho príde a môže ochutnať rôzne limonády z našich sirupov, všetky typy frappé a čokoľvek. To, čo sa mu páči, si bez problémov môže vziať na svoju prevádzku. Ide nám o to, aby sme predpripravili a nastavili všetky služby a zákazníkom, teda prevádzkam, ich život čo najviac zjednodušili.“
Typy podnikov, ktoré stavili na Verticcio
V rozhovore sme sa zaujímali aj o konkrétne príklady podnikov využívajúcich služby spoločnosti Verticcio. Musí to byť kaviareň? Alebo kto každý môže žilinskú firmu osloviť a dohodnúť si s ňou spoluprácu?
„Môže to byť ktokoľvek, kto pôsobí v gastre. Stačí, že nám povie, či chce strednú triedu, vyššiu strednú triedu alebo vysokú triedu,“ objasnil Lukáš Tóth. „A nemusí to byť nová prevádzka. Mnohé kaviarne už majú nejaké spolupráce, ale chcú pokročiť, zlepšiť sa. Niekto si od nás vyberie len jednu vec, niekto dve, niekto viac. Navoliť si možno čokoľvek a všetko vieme urobiť absolútne na mieru.“
Tu sú štyri konkrétne príklady:
Kafetéria: Podniková kaviareň a raňajkáreň (@kafeteria_zilina)
V Žiline sídli firma, ktorá má svoju podnikovú kaviareň Kafetéria slúžiacu aj ľuďom z okolia. Tí tam chodia na raňajky, na kávu, prípadne na biznis stretnutia. Verticcio Kafetérii dodalo kávovar La Marzocco, mlynček Mahlkönig, zmes Metropolu (80:20), ale aj filtráciu, niekoľko sirupov, frappé i čokoládu.
„Naša kaviareň je výnimočná svojim príjemným interiérom ladeným v prírodnom štýle, útulnou teraskou a samozrejme kvalitnými službami,“ povedala pre Blog o káve majiteľka Kafetérie Daniela Skupeň Kocianová. „Spojili sme smäd, hlad i pôžitok z dobrej kávy a jedla do jedného a okrem kaviarne sme aj raňajkáreň s dôrazom na čerstvosť a kvalitu potravín.“
Rozhodnutie Kafetérie spojiť sily s Verticcio vraj bolo veľmi šťastné: „Lepšie rozhodnutie sme nemohli urobiť. Kávovar La Marzocco PB je dominantou kaviarne. Dokonale zapadá do interiéru, a to nehovoríme o jeho hlavnej funkcii, ktorou je dostať z kávy to najlepšie. Verticcio nám okrem toho odporučilo mlynček Mahlkönig a čaje, sirupy i kávu našili na mieru klientely. So zmesou Metropola sú naši zákazníci veľmi spokojní.“
„Máme šťastie na zákazníkov, ktorí vedia oceniť kvalitnú kávu, jedlo i služby. Radi sa k nám vracajú, na kávu sa často pýtajú a mnohokrát si balíčky odnášajú aj domov. My to vnímame tak, že zloženie kávy Metropola v kombinácii so špičkovým kávovarom prináša pôžitok z dokonalého espressa v príjemnom prostredí s milou obsluhou. Čo viac si priať?“ usmiala sa Daniela Skupeň Kocianová.
NAPOLCESTE: stánok (@napolceste)
Stánok NAPOLCESTE má od Verticcio aj privátnu značku kávy, ktorá sa volá rovnako, ako samotná prevádzka. Verticcio im vyrobilo aj vlastné šálky. Na druhom mlynčeku pravidelne striedajú výberovky, na treťom majú bezkofeínovú kávu. Okrem toho majú od Verticcio aj sirupy a frappé.
„Keďže nemáme vnútorné priestory, nie sme bežný kaviarenský koncept,“ prezradil nám majiteľ Ľubomír Zajac. „Sme situovaní na jednom z najfrekventovanejších zelených chodníkov v Žiline a našimi zákazníkmi sú okoloidúci ľudia, ktorí idú do práce či z práce, prípadne mamičky s kočíkmi. Chceme sa odlišovať nezameniteľnou rodinnou atmosférou a osobitým prístupom s dôrazom na najvyššiu kvalitu ponúkaných produktov, hlavne kávy.“
Majiteľ NAPOLCESTE považuje prevádzku za svoje štvrté dieťa a chce pre ňu len to najlepšie. „So spoluprácou s Verticcio som maximálne spokojný. S ničím nikdy nebol žiadny problém a chalani ani dievčatá z Verticcio nikdy na nič nepovedali nedá sa alebo nie. Také slová nemajú v slovníku. Od ostatných prevádzok sme sa chceli odlíšiť a preto máme vlastnú privátnu značku kávy. Pomohli nám zostaviť vlastný blend presne podľa mojich požiadaviek, pomohli mi s dizajnom šálok a všetko sa u nich dalo.“
Zaujímavosťou tejto prevádzky je aj predaj bezkofeínovej kávy. „Má to zmysel, pretože značnú časť zákazníkov tvoria mamičky s kočíkmi. Mesačne predáme približne päť kilogramov decafu,“ povedal Ľubomír Zajac a pridal aj recept: „Osemnásť gramov čerstvo pomletej kávy pripravujeme na ľavej hlave nášho La Marzocco KB90 pri teplote 93,5 stupňa a espresso s objemom 25ml extrahujeme 27 sekúnd. Ani znalec by nerozlíšil, že ide o bezkofeínovú kávu.“
Naša: kaviareň (@nasa.kaviaren)
Kaviareň Naša sídliaca v Kežmarku má na jednom mlynčeku zmes Bulvár (90:10) a na druhom točí výberovky od Verticcio. Táto prevádzka disponovala svojím kávovarom, ktorý naďalej aj má. Verticcio ho nedodalo, no vykonáva jeho servis a okrem kávy dodáva aj sirupy a frappé.
„Sme novootvorená rodinná kaviareň v historickom centre Kežmarku,“ uviedla pre Blog o káve majiteľka Denisa Frisiková. „Našou hlavnou túžbou a snahou je odovzdať našim zákazníkom zážitok. Jednak zážitok v podobe pitia kvalitnej výberovej kávy, ale aj pochutnania si na domácich koláčikoch v príjemnom prostredí rodinnej kaviarne.“
Denisa Frisiková prezradila, že zákazníci si veľmi pochvaľujú lahodnú a vyváženú chuť zmesi Bulvár, no obľube sa teší aj výberovka: „Pre milovníkov acidných káv sa nám najviac osvedčila výberovka Guatemala Joybaj, a to pre jej svieži, šťavnatý, ovocný chuťový profil.“
„Celkovo sme veľmi radi, že sme sa rozhodli pre spoluprácu so spoločnosťou Verticcio. Pre nás je to veľmi spoľahlivý biznis partner. Vysoko si vážime ich profesionálny prístup k poradenstvu čo sa týka výberu kávy, technológie, ale aj ďalších noviniek z oblasti gastra. Spoločnosť Verticcio nám okrem toho veľmi pomohla aj so zaškoľovaním a edukovaním našich baristov, už do týchto chvíľ sme absolvovali dve baristické školenia a mali sme možnosť navštíviť aj ich úžasnú pražiareň,“ dodala Denisa Frisiková.
Hotel Lomnica (@hotellomnica)
Na služby spoločnosti Verticcio sa spolieha aj päťhviezdičkový tatranský Hotel Lomnica. Verticcio mu dodalo kávovar La Marzocco KB90 vo farbách hotela a navyše aj s logom hotela. Hotel Lomnica od Verticcio odoberá aj špecifickú na mieru upraženú kávu s názvom Mozart.
„My nepredávame ubytovanie, ale predávame zážitok,“ zdôraznil manažér Hotela Lomnica pre jedlo a nápoje Peter Mudrý. „Hotel Lomnica sa pre spoluprácu s Verticcio rozhodol hlavne kvôli tomu, že ich víziu vnímame veľmi podobnú tej našej. To znamená, že každý jeden detail chceme dotiahnuť do dokonalosti a podávať alebo predávať stopercentný produkt.“
„Chalani vo Verticcio nemali problém s hocijakými požiadavkami, ktoré sme mali; či už to bolo pri tvorení kávy, pri objednávaní tácok alebo pri finálnej úprave kávovaru. Rozhodli sme sa pre sladšiu, orieškovejšiu a čokoládovejšiu chuť kávy, a to tak, aby sme jej chuť dokázali čo najlepšie spárovať s našimi koláčmi,“ uzavrel Peter Mudrý.