abc

Čaje & bylinky na podporu imunity

27.6.2016
Čaj

Jar, jeseň, náhle zmeny teplôt, klimatizácia, letné búrky, prudké oteplenia, alebo ochladenia. To všetko predstavuje hrozbu pre váš imunitný systém. Podporu nemusíte prenechať len vitamínom z ovocných a zeleninových zložiek potravy a už vôbec nie farmaceutickým produktom. Správne zvolené bylinky môžu zo šálky čaju vytvoriť skutočný elixír zdravia. :-)

Echinacea
Táto divorastúca rastlinka s krásnym fialovým kvetom je označovaná ako prírodné antibiotikum. Je to najmä kvôli jej schopnosti ničiť baktérie, vírusy a infekcie. Táto schopnosť pramení v stimulácií buniek imunitného systému, ktoré proti infekcií bojujú. Lekári prišli dokonca na dve konkrétne ochorenia proti ktorým pôsobí Echinacea ako prevencia najefektívnejšie - zápal dýchacích ciest a chrípka.

Čaj z Echinacei je najúčinnejší ako prevencia, alebo pri prvých príznakoch choroby. V našom obchodíku a e-shope ju nájdete v čajíkoch Dlhý život, Imunitný a Chrípka a nachladnutie. :-)

Rakytník
Niektorým z vás možno zvykli rodičia hovorievať, že vitamín C je akými synonymom pre podporu imunity. A mali pravdu. :-) Ak teda hľadáte niečo s vysokým obsahom vitamínu C a zároveň vhodné pre vašu imunitu siahnite po Rakytníkovom čaji.
V stave keď okolo vás zúri chrípka, alebo váš imunitný systém zaznamenáva ťažké obdobie z dôvodu únavy, vyčerpania, alebo stresu bude Rakytníkový čaj taktiež skvelou voľbou.

Ako prevenciu či podporu liečby môžete využiť čajík Imunitný, alebo Rooibos Rakytníkový krík kde sa táto rastlinka nachádza.

Šalvia
Podobne ako vyššie uvedené rastlinky je aj Šalviový čaj vynikajúci pri chrípke, vyčerpaní, únave a dokonca aj boľavých mandliach pred či po operácií. Príjemne chladivý a nádherne voňavý čaj pomáha uvoľňovať hlieny, tlmí bolesti a zároveň pomáha budovať ochormený imunitný systém.

V našom obchodíku sa Šalvia nachádza v čaji nazvanom veľmi príznačne - Imunitný.

Ďalšie bylinkové čaje a ich účinky na imunitný systém:

Lipa - vyvoláva potenie, urýchľuje liečbu priedušiek
Nechtík - pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a antiviroticky
Baza - má imunostiulačné, protizápalové, antivírusové a bolesť utlmujúce účinky
Medovka - pôsobí silne antiviroticky, antibakteriálne a tlmí bolesť
Šípka - vďaka vysokému obsahu vitamínu C má silné antibiotické, dezinfekčné a infekcie ničiace účinky
Materina dúška - pôsobí upokojujúco a ako sedatívum, zároveň posilňuje imunitu
Yzop - má dezinfekčné a antibiotické vlastnosti, urýchľuje hojenie zápalových ochoreni - priedušiek, pľúc

Užívanie bylinných čajov
Bylinné čaje sú k organizmu mimoriadne šetrné a posilňujú ho jednak ako celok a taktiež jeho jednotlivé časti. Vďaka globálnemu pôsobeniu dokážu vytvárať v orgánoch obranné látky proti škodlivým vplyvom. Väčšina bylinných čajov, ktoré sa užívajú práve za účelom podpory alebo obnovenia imunitného systému má antivírusové, antiseptické, antibakteriálne a antioxidačné účinky. Za týmto malým zázrakom stojí kombinácia mnohých minerálov, vitamínov, stopových prvkov a ďalších látok. Skrátka všetko čo sľubujú aj farmaceutické spoločnosti vo svojich doplnkoch stravy, ale v šálke bylinkového čaju. A za zlomok ceny. :-)