abc

4 x čajom proti stresu

23.5.2016
Čaj

Mnohých ľudí trápia v spojení so školou, prácou či osobným životom stresové, únavné až depresívne situácie. Expres riešením v takýchto chvíľach nemusí spočívať v tabletkách a antidepresívach. Príroda pre nás pripravila bylinky, ktoré môžu toto riešenie nahradiť. Viete aké bylinky kedy použiť a ako ich namiešať?

Medovka - pohladenie po duši

Medovka je bylinkou, ktorá samostatne, či ako zložka bylinného čaju je nielen nápomocnou, ale aj krásne voňavou a chutnou bylinkou. Pomáha upokojiť podráždene nervy, zbaviť sa depresívnych pocitov, alebo pri nespavosti. Upokojujúca a zároveň svieža citrusová vôňa je pre Medovku charakteristická.

Medovka podporí aj vašu imunitu, utlmí migrénu a pomôže hojiť rany. K balíčku "antidepresívnych" účinkov je potrebné spomenuť aj tie antibakteriálne a antiseptické.

Medovka nie je náročná na pestovanie. Postačí jej kvetináč, primerané svetlo a vlaha. Suší sa v tieni, prípadne v sušičke. Zbiera sa niekoľkokrát ročne. Kto by však "nebol na pestovanie" môže nahliadnuť do nášho e-shopu, kde nájde určite čaje s obsahom medovky. :-)

Ľubovník - postrach lekárnikov

Ľubovník je bylinka, ktorá rastie na našich lúkach bežne. Niektorí však stále nevedia aké bohatstvo môžu za domom pri lese nájsť. Pri problémoch s nervozitou, nespavosťou a depresiami je laikmi i lekármi používaný už stáročia.

Existuje dokonca štúdia, ktorá tvrdí, že ľubovník dokáže stredne ťažké depresie zmierniť o polovicu. Bez použitia chemických látok a liekov. Odporúča sa najmä pri takzvanej "sezónnej" depresii (z počasia, školy, termínov v práci). Látka, ktorá za tým všetkým stojí a namiešala ju sama príroda je hypercin, ktorý pomáha v boji s depresívnymi stavmi.

Podobne ako kamarátka medovka aj ľubovník pôsobí antibakteriálne, antivírozne a antimykoticky. Okrem pomoci v stresových situáciách je osožný aj pri problémoch s tráviacim traktom či močovým ústrojenstvom.

V našom e-shope nájdete Ľubovník napríklad ako súčasť vynikajúcej zmesi Protistres, kde spája svoje sily s ďalšími bylinkami ako brezové listy, ginko, listy žihľavy, fúzatka a imelo.

Levanduľa - Provensálska kráska

Krásna bylinka s prenikavou vôňou sa mnohým spája najmä s dlhými fialovými lánmi v oblasti Provence. Krása sa v tejto rastlinke spája s mimoriadnymi účinkami.

Levanduľu ocenia najmä tí, u ktorých stresové stavy sprevádza bolesť hlavy, nespavosť či búšenie srdca. K celkovej pohode prispieva aj tým, že zlepšuje funkcie trávenia, pomáha pri hojení kožných ochorení a rán. Pôsobí antibakteriálne, antisepticky a pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Pozor si dajte však, ak vás trápi príliš nízky tlak. Levanduľa totiž tlak dokáže ešte viac znížiť.

Okrem vynikajúceho čaju sa odporúča aj levanduľový kúpeľ alebo masážny olej. Obe majú na nervovú sústavu a unavené telo blahodárne a regeneračné účinky. Aj bez liekov tak pokojne zaspíte, potlačíte bolesť hlavy a možno sa aspoň na chvíľu ocitnete v romantickom Provensálsku. :-)

Levanduľu nájdete v zmesiach Čas snenia, Balzam na nervy a ďalších. Vychutnať si ju navyše môžete z takéhoto nádherného hrnčeka, ktorý tiež nájdete u nás. :-)

Harmanček - nesmrteľná klasika

Či vám už od detstva mamičky a babičky pripravovali kamilkový, harmančekový, alebo rumančekový čaj, vedzte, že robili skvelú vec. :-) Harmančekový čaj je nesmrteľnou klasikou, ktorá pomáha všetkým generáciám.

Éterické oleje v kombinácií s ďalšími účinnými látkami v harmančeku vytvárajú zmes, ktorá psychickú nepohodu napätie, depresie a stres doslova ničí. Čajík pripravujú mamičky detičkám, ktoré nemôžu zaspať a vedzte, že rovnako pomôže s nespavosťou aj dospelému človeku. Myseľ príjemne uvoľní, upokojí, vyprázdni a pripraví na pokojný spánok. Zaženie záchvaty paniky, strachu a stresu.

Snáď ani my, ani vy nepoznáte osobu, ktorá by vôňu harmančekového čaju nepoznala. Od malička pomohla zaspať, zahojiť boľavé kolienko, porezaný prst, upokojiť boľavé bruško či ukľudniť boľavé hrdlo. Ak by si "upokojujúce bylinky" volili prezidenta bol by to určite Harmanček. Nenadarmo sa vraví: "Každý čaj vylepšíš rumančekom."

Aj tie v našom e-shope sú vylepšené rumančekom. A je ich veru dosť. :-)

Pevne veríme, že ani pracovný zhon, ani prebiehajúce skúškové obdobie, ani maturita či iné druhy a formy stresu už nebudú nezvládnuteľnou prekážkou s takýmito skvelými pomocníkmi. :-)