Čierny čaj & jeho účinky
Čierny čaj predstavuje pre ľudské telo nápoj plný prospešných látok. Pomáha predchádzať infarktu a chorobám srdcovo - cievneho systému. Okrem toho prospieva aj preťaženým a napätým nervom.
Čierny čaj sa začal vyrábať až v 17. storočí, čo z neho robí rozhodne mladšieho brata zeleného čaju, ktorý je ľudstvu známy už tisícročia. Jeho rozmach nastal vďaka neustále sa zvyšujúcemu dopytu po zelenom čaji a taktiež vďaka zmene metódy konzervácie čaju - fermentácii, ktorá nahradila lisovanie.
Pre ľudské telo je zaujímavý aj obsah trieslovín - látok, ktorých je v čaji 5- 12 % a majú za následok jeho trpkú a horkú chuť. Tieto látky sú veľmi prospešné pre tráviaci trakt a pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Čierny čaj obsahuje vysoký obsah "čajového kofeínu" - teínu. Ten povzbudzuje mozog, bez toho, aby zaťažoval srdcovo-cievny systém a krvný obeh.
Čierny čaj obsahuje zaujímavý obsah:
- vitamíny: B1, P
- minerálne látky: fluór, draslík
- éterické oleje
- chlorofyl
V niektorých krajinách je čierny čaj mimoriadne obľúbený s mliekom. Odborníci však túto kombináciu neodporúčajú. Mlieko brzdí vstrebávaniu katechínov, ktoré sa v čiernom čaji nachádzajú, ďalej do tela a v konečnom dôsledku teda bráni jeho pozitívnemu ovplyvňovaniu zdravotného stavu človeka. Mlieko pritom plní iba degustačnú úlohu pre tých, ktorí nemajú radi trpkú chuť čierneho čaju.
Pitie čierneho čaju pomáha pri:
- zvýšenej psychickej záťaži,
- odbúravaní stresu
- ochrane pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
- prevencii pred niektorými druhmi rakoviny
- trávení, upokojovaní čriev a žalúdka
- uľahčovaní prenosu kyslíka do telesných orgánov
- zlepšovaní dýchania