Delenie čajov
Delenie čajov, ktoré je bežnému kupujúcemu zrejme najbližšie, je delenie podľa farby čaju. Napadlo by vás, že všetky farby nálevu čajov pochádzajú jedinej rastlinky? Celé kúzlo spočíva v procese oxidácie (niekde nazývanej fermentáciou) ktorá spôsobuje chemické zmeny v lístkoch. Prejavujú sa stmavnutím lístkov a zmenou ich chute. Proces prebieha rôzne, pri jednotlivých druhoch čaju:
BIELY ČAJ
Lístky čaju rastúceho najmä v Číne zberajú pred rozkvitnutím a následne ich nechajú zvädnúť. Na priamom slnku sú sušené veľmi pomaly. Je jedným z najvzácnejších, lebo jeho zber prebieha len počas niekoľkých týždňov v roku. Niesú upravované mechanicky a neoxidujú sa. Čaj je vďaka tomu svetlý, takmer bez farby. Obsahuje najmenej kofeínu, priaznivo vplýva na pleť a detoxikáciu organizmu.
ZELENÝ ČAJ
Nazberané čajové lístky sa po zvädnutí prudko zahrejú. Zničia sa tak enzýmy, ktoré spôsobujú oxidáciu čaju. Následne je čaj sušený na slnku, alebo v peci a triedi sa. Spracovanie je podobne ako pri bielom čaji minimálne a tak nestráca žiadne vitamíny a minerály a nájdeme tam i kofeín. Priaznivo pôsobí na krvný tlak a cholesterol. Časť lístkov, ktorá nie je čistým zeleným čajom sa mieša s kvetmi, alebo ovocím. Tak vznikajú ochutené verzie zeleného čaju.
ŽLTÝ ČAJ
Tento druh čaju je skutočnou vzácnosťou a špecialitou. bol nápojom cisárskych rodín a jeho výrobný postup bol dlho tajomstvom. Neprechádza fermentáciou, podobne ako predchádzajúce dva čaje, ale suší sa pomaly vo vrstvách pod ľanovou látkou. Je charakteristický medovo sladkastým nádychom. Jeho pestovaniu sa venujú mnísi.
OOLONG
Oolong je čaj nachádzajúci sa medzi zeleným a čiernym čajom. Často ich nazývajú aj ako modré, alebo modrozelené čaje. Aromatizujú ich často kvetmi, napríklad jazmínom, alebo orchideou. Proces oxidácie sa ukončuje predtým ako lístky zmenia farbu. Je obľúbený najmä u ľudí, ktorí túžia zhodiť zopár kíl.
ČIERNY ČAJ
Čaj, ktorý ľahko identifikujete podľa vzhľadu, vône i výraznej chute, ktoré získa v procese plnohodnotnej prírodnej oxidácie. Práve tento proces uchová čaju arómu aj niekoľko rokov a bol vymyslený aby sa čajové lístky bezpečne dostali z ďalekého východu do Európy, kde bol veľmi populárny a žiadaný. Obsahuje vyššie množstvo kofeínu.
PU-ERH
Obrovské čajové listy sa stláčajú a dlho oxidujú až kým nezískajú červeno-hnedú farbu. Dozrievať môže až 60 rokov. Keďže obsahuje minimum kofeínu je možné popíjať ho celý deň a najobľúbenejší je pre jeho výnimočné výsledky pri redukčných diétach. Má výraznú zemitú chuť, silnú arómu a nezameniteľnú farbu.