abc

Druhy káv

28.7.2015
Káva

Napriek tomu, že v kaviarňach a obzvlášť na pultoch v supermarketoch sa môže zdať, že druhov kávy je veľmi veľa opak je pravdou. Arabika, Robusta a Výberové kávy sú základné druhy do ktorých dokážeme zaradiť všetky druhy káv.

ARABIKA (Coffea arabica)

Považuje sa za „ten lepší a kvalitnejší“ druh kávy a z celkovej produkcie kávy na svete tvorí až 75%. Kávovník z ktorého pochádza rastie vo vyšších nadmorských výškach a je náročnejší na pestovanie. Arabika obsahuje oveľa menej kofeínu ako Robusta. Chuť Arabiky sa rôzni podľa odrôd a spracovania.

  • Arabica Typica – základný druh z ktorého sa vyvíjali ďalšie odrody. Pochádza z Etiópie. Má veľmi nízku produkciu no špičkovú kvalitu.
  • Arabica Bourbon – Káva pochádzajúca z ostrova Réunion a jej produkcia je o 30% vyššia ako u Typica. Kvalita je excelentná a veľmi podobná predchádzajúcej.
  • Arabica Caturra – Mutácia predchádzajúcej kávy pochádzajúca z Brazílskeho mesta Caturra. Vyžaduje si veľmi dôkladnú starostlivosť a hnojenie. Za to sa „odvďačí“ vysokou produkciou a kvalitou. Jej chuť je výrazne kyslá a jej telo jemné.
  • Arabika Geisha – v posledných rokoch je najžiadanejšou odrodou. Objavená bola v Etiópií a pestovaná je vo vyšších nadmorských výškach aby mala vynikajúcu chuť a farmári z nej vyťažili maximum. Chuť Geishe spoznáte podľa výraznej sladkosti a tónov lesného ovocia.

ROBUSTA

Káva, ktorú si vkladáte do nákupných košíkov v supermarketoch je Robusta – výrazne lacnejšia a omnoho menej kvalitná káva. Rastie v nižších nadmorských výškach, je menej náročný na pestovanie a odolnejší voči škodcom a chorobám. Obsah kofeínu môže byť aj 2x vyšší než u Arabiky. Chuť oboch druhov je nezameniteľná a rozozná ju aj laik. Robusta sa vyznačuje výrazne horkou chuťou a silným zemitým telom.