abc

Gutemala Finca Nueva Granada Geisha

25.6.2019
Káva

Pri príležitosti 4. narodenín Verticcio sme pre vás na našich prevádzkach na mlynčeku prichystali špeciálnu kávu, ktorú by bol hriech neochutnať. Je ňou Gutemala Finca Nueva Granada Geisha pestovaná na farme rodiny Nottebohm v regióne San Marcos v nadmorskej výške: 1500 m n. m. Vyznačuje sa skvelým balancom a čistým telom, v jej chuti prevažuje najmä sladké kakao s príjemnou citrickou aciditou s tónmi bergamonu a zeleného čaju.

Geisha, ktorú dnes právom nazývame aj kráľovnou medzi kávovými odrodami je jednou z tisíc pôvodných druhov káv rastúcich v Etiópii. Jej názov je odvodený od etiópskeho mesta Gesha. V tridsiatych rokoch minulého storočia bola dovezená do Kostariky v snahe nájsť odrodu odolnú voči kávovému moru. V tomto ohľade však Geisha zlyhala, keďže okrem skromnej úrody je i veľmi citlivá na prostredie, v ktorom rastie. V päťdesiatych rokoch priviezol Don Pachi Saraccin pár výhonkov do Panamy. Na začiatku 21. storočia objavili tieto zabudnuté výhonky na farme rodiny Petersonovcov v Jaramillo pri meste Boquete v Paname. Geisha z tejto plantáže následne v roku 2004 vyhrala súťaž Best of Panama. Zaujímavosťou je, že keď majiteľ farmy prvý krát ochutnával geishu pri cuppingu, myslel si, že ide o defekt, keďže žiadna iná káva v Paname takto nechutila. Geisha nielen chutí inak ako ostatné kávy, ale oproti ostatným kávovníkom aj inak vyzerá. Ker kávovníka je vyšší (až 5 metrov) a vetvy rastú pod uhlom 45 stupňov, listy sú väčšie a podlhovastejšie rovnako ako aj samotné kávové čerešne. Vyžaduje špecifické podmienky pestovania, pri ktorých dodržaní produkuje chuťovo jedinečné plody. Rastlinka má plytký koreňový systém a je citlivá na vlhko aj slnečné žiarenie, preto sa jej darí v miestach pod tieniacimi stromami, kde väčšiu čas roka prší a obloha je pod mrakom.

Kávovníky sú situované vysoko na sopke, kde v bohatej vulkanickej pôde pomaličky dozrievajú tie najkvalitnejšie “strictly hard bean” zrná/kávové čerešne v Guatemale.

Po zohľadnení všetkých vlastností zrna od spôsobu spracovania, vnútornej vlhkosti, nadmorskej výšky a hustoty štruktúry až po terroir, sme pre túto geshu z fincy Nueva Granada zvolili stredne rýchly, dvanásťminútový profil s mierne natiahnutým záverom praženia (DTR). Výsledkom je krásne expandované, stredne svetlo upražené zrno s nameranou hodnotou 68.6 na stupnici Agtron, čo je ekvivalent označenia Medium Light- a tomu odpovedajúcou hmotnostnou stratou v rozsahu bežnom pre svetlejšie pražené arabiky - 14,8% (pri tmavých praženiach sa strata pohybuje až do 20%). Medzi začiatkom prvého cracku a koncom praženia ubehlo 19,5% z celkového času praženia, vďaka čomu je chuť v šálke príjemne sladká a vyvážená, bez prílišne vystupujúcej acidity, s nádherne plným, pre kávy z Guatemaly z charakteristickým telom a stredne dlho trvajúcou dochuťou.