abc

História čaju

8.9.2015
Čaj

Legiend o vzniku, vynájdení či spoznaní čaju je niekoľko. Najznámejšia hovorí o tom, že čaj objavil cisár Šen-nung, učenec a liečiteľ, ktorý z hygienických dôvodov pil iba prevarenú vodu. Rozpráva sa, že jedného dňa , keď odpočíval pod divokým čajovníkom, ľahký vietor odtrhol niekoľko lístkov, ktoré spadli do vriacej vody.Prvá reálna zmienka, ktorá bola zaznamenaná lekárom Chua Tchuom pochádza z roku 300 pred Kristom. V Číne odporúčal tento nápoj na posilnenie koncentrácie a výdrže. Vo výslovnosti slova čaj nebolo jasno až do roku 220 n.l., kedy cisár dinastie Chan ustanovil znak i výslovnosť nápoja čcha.

Čaj sa približne do roku 300 n.l. pripravoval z divoko rastúcich listov čajovníka ako liek. Postupne však záujem o čaj rástol a voľne rastúce kríky nestačili. Čaj sa začal pestovať na prvých plantážach zhruba o 200 rokov neskôr. Záujem okolitých krajín na seba taktiež nenechal dlho čakať a o pár rokov sa čaj dostal do Japonska, kde z jeho pitia spravili zenoví mnísi rituál.
Oveľa neskôr, až v 17. storočí, sa vďaka holandským obchodníkom dostal čaj do Európy, kde sa stal mimoriadne obľúbeným nápojom najmä vo vyšších spoločenských vrstvách.

Čaj sa stal veľmi drahou a žiadanou komoditou. Bol znakom bohatstva, keďže cena kilogramu čaju sa pohybovala od 200 dolárov vyššie. Záujem neustále rástol a čaj sa stal postupne bežne dostupným tovarom v každom obchode. Trvali to však mnoho rokov.

Mimoriadnej obľube sa čaj tešil najmä v Anglicku, kde bol vyhlásený za národný nápoj. Odtiaľ sa začal vyvážať do Severnej Ameriky kde si ho obyvateľstvo taktiež rýchlo obľúbilo. Angličania však čaj zaťažili neúnosnou daňou, čo sa Američanom nepáčilo a dali to jasne najavo neslávnou Bostonskou čajovou párty, kedy celý náklad čaju na lodi zhodili v roku 1773 do mora.

Mongolský chán Altyn daroval ruskému cárovi čaj. Vďaka tomuto daru vznikla v Rusku veľmi silná tradícia pitia čaju. Dodávky prúdili do Ruska z Číny karavánami ktoré neskôr vystriedali vlaky premávajúce po trans sibírskej magistrále.

Vďaka dopytu po čaji sa začala rozvíjať mimoriadne rýchlo lodná doprava. Aby sa zachovala aróma a chuť, bolo potrebné čaj prepravovať čo najrýchlejšie. To viedlo k postaveniu clipperov - rýchlych plachetníc. Dovoz čaju sa tak stal zároveň pretekami, keďže každá spoločnosť chcela byť ná najrýchlejšia, doviezť najkvalitnejší čaj a dosiahnuť najvyšší zisk.