abc

Krása ukrytá v šálke čaju

21.8.2016
Čaj

Je zaujímave, že v dnešnej dobe sú väčšinou čisto prírodné produkty zaraďované do akejsi kategórie alternatívnych a tie vyprodukované za pomoci desiatok chemických procesov za "bežné a normálne". 
Falošne to tak vytvára dojem, že na tie z drogérií či parfumérií sa dá lepšie spoľahnúť a majú lepšie účinky. Pripravili sme preto 8 bodov v ktorých sme zhrnuli úžasné účinky kvalitného čaju, ktoré sú v skutku porovnateľné (no rozhodne nie cenou) s kozmetickými prípravkami na pultoch obchodov. 

1. Matným a nevýrazným vlasom dodáva lesk
Umývanie vlasov zeleným a čiernym čajom ich posilní a rozžiari. Postačí si pripraviť silný odvar z niekoľkých lyžíc čaju (množstvo závisí od dĺžky vlasov), nechať ho vychladnúť a následne ním opláchnuť čerstvo umyté vlasy. Takýto čajový kúpeľ nechajte pôsobiť aspoň 10 minút a opláchnite. Vlasy budú pri pravidelnom používaní zdravé a zároveň nádherne voňavé. 

2. Upokojuje podráždenú a slnkom spálenú pokožku
Pozabudli ste na opaľovací krém? Alebo ste boli na slniečku len trocha dlhšie a teraz je vaša pokožka podráždená, či dokonca spálená? Keď doma práve nemáte krém po opaľovaní, alebo ste ho použili, ale požadovaná úľava sa nedostavila dajte šancu čaju. 
Kvalitný čierny čaj stačí naporcovať do vrecúšok, alebo použite ten vo vrecúškach zakúpený a po vyluhovaní prikladajte na podráždené miesta samotné vrecká, alebo textíliu namočenú do čaju. 

3. Zmierňuje opuch, začervenanie a bolesť pri bodnutí hmyzom
Kto by si nerád poležal v tráve, alebo sa poprechádzal po lese. Už menej obľúbené sú však bodnutia hmyzom, ktoré tieto aktivity často sprevádzajú. Boľavé a nepekne vyzerajúce štípance môžte zmierniť studenými vrecúškami vyluhovaného harmančekového čaju. 

4. Minimalizuje kruhy a opuch pod očami
Prebdeli ste noc nad knihami, prácou, alebo na diskotéke? Alebo ste sa len zle vyspali a ráno sa na vás v zrkadle dívajú dve tmavé opuchnuté oči? Žiaden problém. Pokojne si pripravte raňajky a šálku čaju Earl Gray (prípadne iného čierneho čaju). Kofeín obsiahnutý v silnom čiernom čaji vás preberie v každom jeho dúšku a zároveň sa vďaka vyluhovaným vrecúškam uľaví vašim očiam. Tomu my vravíme dve muchy jednou ranou!

5. Žiadny zápach v topánkach
Radšej než po "overených" sprejoch a stielkach skúste najprv siahnuť po čaji. Príjemný chladný kúpeľ z mätového čaju dokáže vďaka kyseline tanínovej pôsobiť na nohy antibakteriálne a protiplesňovo. Dobre si tak oddýchnete a vyriešite hneď niekoľko problémov z nôžkami naraz. 

6. Tónuje a hydratuje suchú pokožku
Rýchla pomoc pre suchú, prípadne unavenú pokožku? Pripravte si do malého rozprašovača chladný zelený čaj (môžte použiť aj klasický vatový tampón) a aspoň dvakrát denne doprajte svojej pokožke rýchle osvieženie, ktoré zároveň zmenší póry, zbaví nečistôt a rozžiari.

7. Upokojuje pokožku po holení
Ak je vaša pokožka po holení podráždená, svrbí, alebo začervená skúste jej uľaviť chladným vrecúškom zeleného čaju. Už spomínané taníny obsiahnuté v čaji dokážu poskytnúť okamžitú úľavu.

8. Prírodná tmavá farba na vlasy
Či už túžite dosiahnuť tmavšiu farbu svojich prirodzených vlasov, oživiť tie farbené, alebo prekryť šediny môžete tak spraviť alternatívou bez chémie - čiernym čajom. Zábal zo silného a tmavého čierneho čaju dosiahne bez drastických zásahov divy.