abc

Maté - prírodný Energy drink

23.2.2016
Čaj

Cezmína paraguajská - ako znie originálny názov čaju Maté - je posvätnou rastlinou pochádzajúcou z Južnej Ameriky. Rozšírená je v štátoch Paraguaj, Argentína, Uruguaj a Brazília. Je to krovitá a mimoriadne vysoká rastlina s oválnymi lístočkami, ktoré sú po okraju zubaté.

Rastlinka má drobné biele kvetinky a plody podobné brusniciam. Indiáni považujú Cezmínu za posvätnú rastlinu už od staroveku. Verili, že má schopnosť dodať im zázračnú silu a energiu. Prežúvali preto lístky celé hodiny až do neskorého večera, aby boli dostatočne silný na ďalší deň.

Čaj, ktorý si môžete zakúpiť v obchode sa do predajne dostal po dlhej ceste. Mladé lístky a vetvičky sa rozložia na zem a okolo nich sa rozloží oheň, ktorým sa dosiahne prvotné praženie. Usušené vetvičky sa drvia, preosievajú, miešajú až vytvoria Maté, ktoré poznáte z obchodu, spomínaného na začiatku.

Maté obsahuje 6,5 % kofeínu. Ak sa vám to zdá málo, vedzte že je to o 1,5 % viac ako v káve, alebo inom čaji.

Ukrýva v sebe aj 20 aminokyselín, B1, B2, C, minerálne látky ako magnézium, mangán, vápnik, železo, fosfor. Maté je skutočne veľkým zdrojom vzácnych živín.

Najdôležitejšie účinky Maté
♥ zabraňuje tvorbe kyseliny mliečnej a tým aj únave
♥ pomáha pri strese a záťaži
♥ posilňuje imunitu, skracuje dobu liečby, upokojuje nervový systém, zlepšuje spánok
♥ znižuje krvný tlak, uvoľňuje cievy, pomáha pri detoxikácii, vyplavuje škodliviny
♥ normalizuje trávenie a chuť do jedla
♥ pomáha pri zápchach a príznakoch alergických reakcii - napr. senná nádcha
♥ posilňuje telo aj myseľ, zlepšuje pamäť, urýchľuje myslenie, spôsobuje lepší výkon, spomaľuje starnutie a znižuje telesnú teplotu
♥ upravuje hladinu cukru v tele a hladinu cholesterolu v krvi

Tradične sa Maté pije z nádoby, ktorá sa nazýva kalabasa. Pôvodne sa vyráb z vydlabanej tekvice no dnes sa častejšie využívajú keramické kalabasy. Slamka, ktorou sa z kalabasy pije sa nazýva bombila a vyrába sa z bambusu. Taktiež je často nahradzovaná nerezovými a kovovými variantmi.