Moka express - Taliansky vynález pre "takmer pravé espresso"
Talianska domácnosť bez Moka express by sa vám pravdepodobne hľadala veľmi ťažko. Domáci túto konvičku proste milujú. Je to najmä preto, že chuť pravého, silného talianského espressa nahradí spomedzi všetkých najdôveryhodnejšie. Sme si istý, že aj vo vašom okolí má mnoho fanúšikov. :-)
Za tento geniálny vynález vďačime pánovi Bialettimu, ktorý ju predstavil v roku 1933. Jeho meno nesie aj firma, ktorá konvičky Moka express vyrába a predáva dodnes. Samozrejme sa jej veľmi darí a patrí medzi tie najlepšie. Zákazníci skrátka kvalitu poznajú.
Moka express pozostáva z troch častí
1. Spodná nádobka na vodu
2. Sitko na kávu
3. Vrchná časť na hotovú kávu
Dodnes sa konvička vyrába z hliníka. Tento materiál bol ponechaný vďaka názoru množstva stúpencov, ktorí tvrdia, že chuť kávy z hliníkovej konvičky sa s chuťou z tej porcelánovej nedá porovnať. Narozdiel od materiálu sa na tvar, farbu a a veľkosť nekladú striktné pravidlá. Preto si napríklad aj v našej predajničke a čoskoro aj v eshope môžete vybrať z rôznych farieb a veľkostí. :-)
Princíp fungovania Moka express je podobný ako ako u vakuum pot. Pri zohrievaní vody v dolnej časti dochádza k uvoľňovaniu pary, zvyšovania tlaku a rozťahovania pary. Tlak vytlačí vodu cez kávu do vrchnej časti cez trysku. Rozdiel od vakuum potu je v tom, že zostáva v hornej časti. Kávu navyše nalejete pohodlne priamo z konvičky do šálky.
Postup prípravy
1. Do spodnej nádobky nalejte vodu
2. Stredné sitko naplňte po okraj hrubo pomletou kávou. Ak sa v hrúbke kávy nevyznáte nechajte si poradiť v predajni (napríklad tej našej, kde vám ohľadom hrúbky mletia kávy radi poradia odborníci :-) ), alebo zalistujte v našom blogu nižšie, k článku o mletí kávy. :-)
3. Prišrubujte vrchný diel konvičky a dajte variť. Pozor však na to, aby ste vrchný diel príliš nepritlačili. Mohlo by sa stať, že káva bude okrem vašej šálky aj na stenách, podlahe a zbytku kuchyne. :-)
4. Za krátky čas začujete ako káva vyteká z trysky do hornej časti. Chvíľu po tom je káva pripravená. Po jej naplnení kávou konvičku odstavte. Buďte opatrní, aby sa na nezohrievala pridlho. Pri použití plynového sporáka nemá plameň presahovať okraj nádoby a zároveň je dôležité aby bola intenzita ohrevu nízka. Pri vysokej intenzite a príliš dlhej príprave by sa mohlo stať že chuť kávy nebude stáť za veľa alebo sa v horšom prípade aj spáli tesnenie v prostrednej časti.
Po čase - podľa intenzity používania - je však tesnenie potrebné vymeniť nakoľko sa časom opotrebuje.
A na záver sme pre vás odhalili jedno tajomstvo. Čo sa odohráva počas procesu varenia kávy vnútri konvičky je na nasledujúcom obrázku. :-)