"Odkiaľ prišla káva?" časť Prvá - Peru
Mimoriadne obľúbená káva, ktorá sa pestuje na úpätí Peruánskych veľhôr Ánd je známa a vyhľadávaná na celom svete. Z Peru ročne odíde produkcia v objeme takmer 4 miliónov vriec.
Peru patrí v rebríčku najväčších producentov kávy stále umiestnenie v prvej desiatke.
Peru je krajina ktorá leží v západnej časti Južnej Ameriky omývaná Tichým oceánom. Okrem svojho významného postavenia vo svete kávy sa môže popýšiť aj bohatou a vzácnou históriou za ktorou stojí bohatý a slávny národ Inkov.
Inkovia boli šikovní hospodári, ktorí začali pestovať a vyšľachtili viac ako 40 druhov rastlín. Vo svoj prospech využili geografickú rozmanitosť Peru - hory, kotliny, púšť i prales. Dokonca aj močiare využili vo svoj prospech a vybudovali z nich zavlažovacie kanály.
Okrem vynikajúcej kávy lákajú do Peru každoročne tisícky turistov práve pamiatky z čias Inkov. Najznámejšou je "Stratené mesto Inkov" Machu Picchu.
Pestovaniu kávy sa Peruánci začali venovať približne v 18. storočí. Od začiatku sa sústredili na malých farmách a plantážach čo je značný rozdiel oproti iným krajinám kde kávu pestujú na obrovských plochách.
Tento trend farmárskeho pestovania pretrval dodnes. Niektoré zdroje uvádzajú ako dôvod túžbu pestovať malé objemy mimoriadne kvalitnej kávy a iné zas nedostatočnú ekonomickú podporu vlády a nevyhovujúcu hospodársku situáciu.
V prípade výraznejšej podpory domácej vlády by sa Peru mohlo stať jedným z najväčších, ak nie najväčší, producent kávy na svete.
Najväčšia časť peruánskej kávy smeruje do Európy, ktorú nasleduje USA a Japonsko. Vďaka takémuto nízkemu počtu krajín, kde si šálku takejto kávy môžete vychutnať si dlhodobo udržiava status luxusného tovaru a vysokú akostnú úroveň.
Ročne Peru opustí približne 250 000 ton zelenej kávy, ktorá je vo väčšine spracovávaná mokrou metódou - fully washed. Zber prebieha najmä v máji až septembri.
V Peru sa pestuje Arabica, konkrétne odroda Typica. Vďaka tomu, že sa pestuje u malých farmárov, ktorých je v krajine niekoľko tisíc, v odľahlých, panenských a "civilizáciou" nezasiahnutých častiach získava v celosvetovom vnímaní status organickej, kvalitnej, priemyslom nepoškodenej kávy.
Peruánska káva je charakteristická sviežou arómou, bohatou a nádhernou krémou. V chuti sa snúbi sladkosť, veľmi mierna acidita a ľahučká horkosť.
U nás, vo Verticciu, nájdete kávu Peru Guji G1. Tá sa vyznačuje jemnou aciditou, ľahkým telom, aromatickou a výraznou chuťou vyznačujúcu sa čokoládovými a vanilkovými tónmi, príjemnou sladkosťou. Cítiť v nej horkú čokoládu a prezreté kôstkové ovocie.
Viac o Peru Guji G1
V nadmorskej výške takmer 1 900 m.n.m. nad majestátnym Amazonským pralesom v hmle a vlhku vzniká lahodná 100 % Arabica PERU Grade 1. Už pôvodní obyvatelia z kmeňa Yanesha objavili spôsob, ktorým produkujú kávu v harmónií s prírodou. Indiáni sú skvelí farmári, produkujúci kávu na malých políčkach obklopených pralesom. Ich námaha je odmenená lahodnou kávou charakteristickou jemnou aciditou, ľahkým telom, aromatickou a výraznou chuťou vyznačujúcou sa čokoládovmi a vanilkovými tónmi, príjemnou sladkosťou čím sa stáva mimoriadne obľúbeným nápojom fanúšikov menej acidnej kávy. Cieľom Indiánov z kmeňa Yanesha je produkovať kávu, ktorá bude vynikajúca aj bez používania strojov a novodobých nástrojov. Všetky ich techniky sú v súlade s prírodou a tým premietajú "BIO filozofiu" do každého kroku od pestovania až po hotovú voňavú šálku u nás v kaviarni.