abc

Pestovanie čaju

9.7.2015
Čaj

Čaj pochádza z rastliny čajovníka, ktorá je zelená po celý rok. Dve hlavné odrody čaju sa veľmi líšia. Prvá – Camellia sinensis obľubuje chladné horské oblasti v Číne a Japonsku kde kombinácia nadmorskej výšky a príjemnej klímy vytvára podmienky na žiadaný pomalý rast.

Druhej – Camellia assamica sa darí vo vlhkých a tropických podmienkach v okolí Indie a Číny. Rastlina je považovaná skôr za strom, než ker, keďže dosahuje výšku 14 až 18 metrov.
Z týchto dvoch druhov sa časom vyvinulo množstvo odrôd, pričom každý druh sa prispôsobil iným geografickm a klimatickým podmienkam.
Čaj bol v minulosti pestovaný najmä zo semien, dnes sa využíva viac rozsádzanie vetvičiek a klonovanie. Takéto sadenie životaschopných vetvičiek pomáha zaistiť odolnosť voči škodcom, poveternostným podmienkam či podporu schopnosti rastu. Nové rastlinky sa podobne ako stromčeky pestujú v škôlkach, kde rastú približne šesť mesiacov do výšky 15 – 20 cm. Po dosiahnutí tejto výšky sú presádzané na plantáž kde rastú po dobu približne dvoch rokov bez otŕhania a zastrihávania. Potom sa začínajú zastrihávať a rezať. Lístky sa zberajú až po troch až piatich rokoch – v závislosti na nadmorskej výške. Zber prebieha 3 – 4 krát do roka. Čajovník je schopný produkovať kvalitné lístky približne 30 rokov. Najvhodnejšie podmienky pre pestovanie čaju sa nachádzajú medzi obratními Raka a Kozorožca pri výške 1000 m – 1250 m a teplote 10⁰C až 30⁰C. Niektoré druhy je možné pestovať a vo výškach 2400 m. Najviac čaju sa vypestuje v Indii a Číne avšak vedúcimi exportnými krajinami sú Srí Lanka a Keňa.
Po zbere sú všetky čaje spracovávané oxidáciou. Podľa stupňa oxidácie vznikne z lístkov biely, zelený, žltý, alebo čierny čaj.