abc

Príprava PUCK PUCK

15.7.2019
Káva

PUCKPUCK umožňuje kontrolované pomalé prekvapkávanie vody cez lôžko kávy, čím vytvára jedinečný všestranný nápoj, ktorý si môžete vychutnať s ľadom, s mliekom alebo ako súčasť kokteilu.

Samotný produkt je možné objednať v dvoch prevedeniach, a to či už v kombinácií s nádobou alebo bez nej:

Recept PUCK PUCK

Do filtračnej násady z Aeropressu vložíme papierový filter, ktorý sme predtým dôkladne prepláchli. Aeropress umiestnime na dekanter v klasickej polohe (násadou smerom nadol), nasypeme 48g svetlo praženej kávy, mletej o niečo jemnejšie než na drip, potrasením zarovnáme a položíme na ňu perforovaný distribútor z Puck Puck-u. Na druhý koniec pripevníme Puck Puck so založeným originálnym rezervoárom, alebo kompatibilnou PET fľašou, ktorá obsahuje 100g čerstvého, suchého ľadu a 400g filtrovanej, studenej vody (spolu 500g vody, t.j. káva: voda= 1: 10,5).



Otočením na niekoľko sekúnd otvoríme prietok naplno, aby sme navlhčili celý povrch mletej kávy a predišli tak nerovnomernej saturácii. Po navlhčení kávy otáčaním upravíme prietok na približne 40 kvapiek za minútu, k čomu môžeme použiť šikovnú bezplatnú mobilnú aplikáciu. V závislosti od okolitej teploty, obzvlášť počas letných mesiacov, môže byť potrebné zmeniť pomer ľadu a vody, pretože už voda s teplotou nad 10°C (pri spomínanom dpm) bude mať za následok vyššiu mieru extrakcie, čo citeľne zvýši horkosť nápoja.

Ako sa postupne zmenšuje objem (a váha) vody v rezervoári, znižuje sa aj tlak, ktorý zaisťuje konštantný prietok, preto treba v pravidelných intervaloch kontrolovať frekvenciu a otočením ju upravovať na požadovanú hodnotu. Celá príprava by nemala zabrať viac, než tri a pol hodiny, takisto by v rezervoári po ukončení, ani počas extrakcie nemal zostať samotný ľad bez vody, vtedy ho treba dať o niečo menej. Takto pripravená káva sa skvele hodí v kombinácii s tonikom alebo ovocnými šťavami a môžeme ju následne vo vhodnej nádobe v chladničke skladovať až dva týždne.

Pre prípravu kávy v aeropresse s pomocou PUCK PUCK sa skvele hodí svetlo pražená káva Verticcio, ktorú si môžte vybrať u nás na eshope: https://www.verticcio.sk/367-filter.