abc

Proces praženia & Stupne praženia kávy I. časť

17.11.2015
Káva

Pražička má navrchu lievik do ktorého pražiar nasype zelenú kávu - vždy presnú dávku zelených zrniečok. Vtedy musí mať pražička vysokú teplotu.

Zelené zrnká putujú do bubna pražičky, ktorý sa počas celého procesu praženia točí. Vďaka tomu sú všetky zrnká upražené rovnomerne. Vo chvíli kedy padajú do bubna sú studené a rapídne tak znížia jeho teplotu. Horúcim vzduchom sú pražené približne 10 - 15 minút. Tým, že sa z nich odparuje voda znižujú svoju hmotnosť.

Zrnká postupne tmavnú. Zhruba po prvých 9 minútach je počuť "first crack" - prvé prasknutie, Čím je káva čerstvejšia, tým je prasknutie lepšie počuť. V tejto chvíli sa zrnko opäť zväčšuje - podobne ako kukurica a popcorn.

Práve po prvom prasknutí je káva použiteľná a v zrnku sa začínajú diať chemické zmeny. Objavujú sa cukry, ktoré postupne karamelizujú a kyslosť ustupuje. Pri ideálnom pražení kávy ucítite vo výslednej šálke chuť samotnej odrody.

Po ďalších 5-6 minútach začujete "second crack" - druhé prasknutie. Čím neskôr sa tak stane, tým je káva lepšia. Pokiaľ sa zrnká pražia dlhšie než do druhého cracku je káva prepálená. Takáto káva je cítiť len silou praženia a originálne chute kávy cítiť nie je.

V severských krajinách uprednostňujú jemne praženú kávu a proces praženia zastavujú po prvom cracku. Taliani a Španieli sú iného názoru. Kávu pražia do druhého cracku.

Stupne praženia:

1. Light cinnamon - veľmi svetlé hnedé zrnko s toustovanou chuťou s kyslými tónmi

2. Cinnamon - Svetlo hnedé zrnko, stále cítiť tousty a výrazné kyslé tóny

3. New England - Svetlo hnedá farba, stále kyslá, mierne chlebová chuť. Začína first crack

4. American Light City - Mavšia svetlá farba, sladšia chuť, končí first crack

5. City Plus Medium - Stredne hnedá farba, všetky dôležité chute cítite naraz

6. Full city - Stredne tmavá hnedá farba. Na povrchu sa objavujú oleje a sladké horké tóny.

7. Light French, Viennese - Tmavšia hnedá farba s väčšími olejovými fliačikmi. Viac horkosladká chuť s karamelovými tónmi. Zrnká postupne strácajú kyslosť.

8. French - Tmavo hnedé zrná, veľmi výrazné oleje na povrchu, ľahko spálené tóny, kyslosť mizne

9. Italian - Veľmi tmavé kávové zrná, silnejšie spálené tóny, žiadna kyslosť

10. Spanish - Veľmi tmavé takmer čierne zrná. Olejovitá káva, v chuti cítiť uhlie. Prázdna, horká a spálená chuť.