abc

Týždeň kávy s Verticcio: Príprava Mokka (koťogo)

1.10.2018
Káva

Mokka konvička bola v minulosti neodmysliteľnou súčasťou takmer každej domácnosti, ktoré si získala jednoduchosťou prípravy a dômyselným, jednoduchým dizajnom. Odvtedy prešla množstvom kozmetických zmien a drobných úprav, no princíp sa nikdy nezmenil. 


Príprava kávy cez mokka konvičku nie je zložitá a len ťažko môžete urobiť niečo zle, ale jej najväčšou prednosťou je, že si pri nej vystačíte iba s mlynčekom a nepotrebujete už žiadne iné príslušenstvo (za predpokladu, že disponujete sporákom, alebo aspoň plynovou kartušou). Okrem správneho načasovania treba dbať iba na hrúbku mletia kávy - o niečo hrubšie ako na espresso. 


Mokka vám pripraví kávu so silnejším, viac čokoládovým telom a mierne potlačenou aciditou, preto ku nej odporúčame do košíku priložiť 100% arabiku Columbia La Manuela https://lnk.sk/uMTU, ktorá svojím zaujímavým chuťovým profilom túto vlastnosť kompenzuje a vy môžete vyčarovať krásne šťavnaté espresso. 


Do košíku na kávu nasypeme toľko kávy, aby po zarovnaní rukou siahala presne po okraj, ale pozor, jemne - neutláčame ju! Voda by potom mala problém cez ňu pretiecť. Vždy používame čerstvú studenú vodu, pričom dbáme na to, aby jej hladina siahala niekoľko milimetrov pod úroveň ventilu na spodnej časti mokka konvičky. 


Samotný ventil nesmie byť pod hladinou. Založíme do konvičky, pevne utiahneme, aby všetko tesnilo a položíme na sporák na najväčší plameň (najvyšší stupeň na elektrickej platni). Hneď ako z výuste začnú vytekať prvé kvapky hustého extraktu, plameň stiahneme na najnižší stupeň - na elektrickej platni položíme na kraj - a necháme pretekať, kým nezačne chrliť bubliny a syčať.


Na zdravie! :)

Všetky mokakávovary a príslušenstvo z našej ponuky nájdeš tu: https://lnk.sk/imzP


www.verticcio.sk