abc

Týždeň kávy s Verticcio: Príprava Aeropress

2.10.2018
Káva

Čaro Aeropressu spočíva v tom, že v porovnaní s ostatnými alternatívnymi metódami Vám dáva do rúk absolútnu kontrolu nad prípravou kávy. Čaro našej svetlo praženej Kenye PB Kissi Estate https://lnk.sk/ajPV zase spočíva v jej jasnej, ľahkej chuti plnej sladkých ovocných tónov, ktoré práve Aeropress dokáže nádherne vyzdvihnúť. Spojte ich dohromady a dostanete čarovnú kávu. 

My sme si obľúbili obrátenú metódu, pri ktorej vďaka full-immersion extrakcii môžme z kávy dostať naozaj maximum. Keďže keňské kávy sú vychýrené svojou šťavnatosťou a ovocnosťou, práve Aeropress, vďaka úplnej variabilite jednotlivých premenných, ako je teplota vody a čas extrakcie v kombinácii s primeranou hrúbkou mletia, je pre tých najnáročnejších milovníkov výberovej kávy tou pravou voľbou.

Nápoj pripravujeme z 20g zrniek pomletých približne na hrúbku kryštálového cukru, ktoré nasypeme do Aeropressu obráteného závitom dohora. K tomu budeme v pomere 1:10 potrebovať 200g horúcej vody.  Aby sme ju navlhčili, kávu najprv zalejeme asi 60g vody s teplotou 79°C, intenzívne 15 sekúnd premiešavame krúživým pohybom a necháme ešte ďalších 15 sekúnd odpočívať. Potom dolejeme zvyšných 140g vody, aby celková hmotnosť bola 200g, nasadíme plastovú násadu s dopredu prepláchnutým papierovým, alebo kovovým filtrom, otočíme a pretlačíme pokiaľ možno konštantným tlakom do šálky. Najlepšie bude chutiť, ak celkový čas prípravy od zaliatia do pretlačenia nepresiahne 1:30.

Na zdravie :)

Všetky pomôcky k príprave aeropresu nájdeš tu: https://lnk.sk/aALS

www.verticcio.sk