abc

Týždeň kávy s Verticcio: Príprava Chemex

2.10.2018
Káva

Chemex je ďalšou, dnes už kultovou pomôckou na prípavu kávy nielen doma, ale aj v špecializovaných kaviarňach. Vyrába sa z kvalitného borosilikátového skla, ktoré sa pre vysokú odolnosť a nízku tepelnú rozťažiteľnosť používa najmä ako varné sklo v chemickom priemysle. Narozdiel od Aeropressu alebo French pressu nepatrí ku full-immersion, ale k pour-over metódam, kedy voda extrahuje chuťové a aromatické zložky z kávy len pôsobením gravitácie. Keďže filtre určené na chemex patria medzi najjemnejšie, dokážu zadržať vodu na dlhší čas, než napríklad rozšírená V60, a preto káva na tento účel musí byť mletá o niečo hrubšie a teplota vody o niečo vyššia. 

Je obľúbený predovšetkým medzi priaznivcami výberovej kávy, keďže dáva krásne vyniknúť ovocným a kvetinovým tónom najmä afrických káv, akou je aj naša svetlo pražená Rwanda Inzovu A Grade. https://lnk.sk/aST6

Nápoj cez chemex pripravujeme z 20g kávy, ku ktorým v pomere 1:14 pridáme 280g vody s teplotou 93°C. Je dôležité papierový filter najprv prepláchnuť horúcou vodou a keď do neho následne nasypeme kávu, navlhčíme ju rovnomerne 40g vody. Po 30 sekundách pomalým krúživým pohybom dolievame zvyšných 240g vody, ak sa prietok zastaví, môžeme ju jeden alebo dvakrát jemne premiešať. Káva by mala pretiecť do štyroch a pol minúty odkedy sme ju prvýkrát namočili.

Na zdravie :)

Našu ponuku chemexov a príslušenstva nájdeš tu: https://lnk.sk/jpDP

www.verticcio.sk