abc

Týždeň kávy s Verticcio: Príprava Frenchpress

2.10.2018
Káva

French press je azda najikonickejším predstaviteľom full-immersion extrakčných metód. Už takmer 90 rokov sa teší veľkej obľube nielen medzi kávičkármi, ale rovnako dobre ho využijú aj milovníci čaju. Príprava kávy v ňom trvá okolo štyroch a aj viac minút a používa sa voda s vyššou teplotou, preto káva na tento účel musí byť mletá hrubo. 

Vďaka full-immersion extrakcii, kedy sa káva lúhuje ponorená vo vode, patrí práve french press medzi metódy, pri ktorých je konzistentnosť mletia najdôležitejším faktorom. Pri nekonzistentnom mletí riskujeme preextrahovaný výsledok, ktorý sa vyznačuje horkou, trpkou chuťou. Chuť správne pripravenej kávy cez French press je charakteristická plným a ťažším telom, než u pour-over metódach. Je najlepšou alternatívou pre všetkých, ktorí sú zvyknutí na zalievanú kávu a chcú urobiť prvý krok k chutnejšej a zdravšej alternatíve. Perfektne sa na tento štýl prípravy hodí napríklad svetlo pražená Malawi https://lnk.sk/dkUY, nabitá vanilkovými a škoricovými tónmi. Pre nadmorskú výšku, kde sa pestuje, je najlepšou voľbou pre všetkých, ktorí neobľubujú príliš acídne kávy.

Do vyhriatej sklenenej nádoby nasypeme 20g kávy, ktorú pripravíme v pomere 1:15 z 300g vody. Káva musí byť mletá nahrubo a teplota vody by mala byť 94°C. Pre navlhčenie kávy použijeme 40g vody a necháme ju asi 30 sekúnd odpočinúť. Po 30 sekundách prilejeme zvyšných 260g vody a nasadíme veko French pressu, ktoré stlačíme do polovice. Takto necháme kávu lúhovať asi 4 minúty, potom piest pomaly stlačíme na dno, alebo až kým neucítime slabý odpor kávovej usadeniny a kávu rýchlo prelejeme. Nezabúdajte, že kávu treba preliať celú, keďže vo French presse bude nápoj pokračovať v extrakcii počas celého času kontaktu s kávou. Od prvého navlhčenia kávy do doby, kedy ju celú prelejeme, by nemalo uplynúť viac ako 4:30.

Na zdravie :)

Našu ponuku frenchpressov nájdeš tu: https://lnk.sk/ix35

www.verticcio.sk