abc

Verticcio Costa Rica Cerro Dragon SHB

28.5.2018
Káva

Ricardo Valverde Fernandéz, majiteľ farmy Cerro Dragón, patrí k renomovaným producentom pestujúcim najlepšie kávy v Kostarike. Je treťou generáciou farmárskej rodiny, pričom pestovaniu kávy sa venuje už od roku 1980, kedy prebral kávovníkovú farmu o rozlohe 60 000 km2 po svojom otcovi. Názov Cerro Dragón je odvodený od jednej z najvyšších hôr v blízkosti farmy, Cerro El Dragon.

Spolu s ďalšími štyrmi priateľmi-farmármi (Marvin Garcia, Marco Vinicio Solano, Jose Antonio Portugues a Xenia Verlverde) sa spojili, aby vybudovali vlastnú malú spracovateľskú stanicu, kde spracúvajú svoju kávu a kávu z okolitých plantáží v oblasti La Legua. Stanica produkuje približne 500 vriec SHB caturry a catuai ročne, z toho plantáž Cerro Dragón, patriaca Ricardovi, 75 vriec. Cerro Dragón je položená v nadmorskej výške 1500 metrov, kde teplota kolíše okolo príjemných 20°C a priemerný ročný úhrn zržok je 2470mm. Kávovníky, ktoré tu rastú v tieni stromov avokáda, citrusov a ananásov, majú ideálne podmienky pre vyvinutie unikátneho chuťového profilu, aj vďaka striedajúcim sa obdobiam mokra (sedem mesiacov od mája do novembra) a obdobiam sucha o dĺžke päť mesiacov (od decembra do apríla). V období medzi decembrom a februárom je káva tradične zbieraná trinástimi zberačmi, z čoho piati sú členmi Ricardovej rodiny. “Medová” metóda spracovania, alebo honey-processing (alebo semi-washed) je pre kostarické kávy bežná, pretože pomáha znižovať charakteristickú aciditu tradične premývaných káv z tejto oblasti a zároveň pomáha zvýrazňovať telo a sladkosť. Spojitosť s medom plynie z lepkavej konzistencie zvyškov dužiny kávovej čerešne, ktorá zostáva na zrnkách po predčasnom ukončení procesu fermentácie vode, na čo sa následne rozprestrú na tzv. afrických posteliach a patiách, kde za pravidelného prevracania schnú ešte ďalších 12 dní. Táto metóda spracovania má výrazný vplyv na výslednú, unikátnu chuť v šálke. V chuti nájdete mango, limetku, ale aj kôstkové ovocie. Telo je ľahké až stredne plné, oblé, s čistou sladkou chuťou a výrazným zakončením.


Zvyšok produkcie z oblasti La Legua sa produkuje prostredníctvom ASOPROAAA (Asociacion de Productores Agropecuarios de Acosta y Aserri), agro-organizácie založenej pre pomoc domácim producentom po škodách spôsobených hurikánom Mitch, ktorá v súčasnosti združuje viac ako 1150 farmárov a pomáha im zaisťovať udržateľnosť ich produkcie.

Oblasť Asserí sa nachádza 29 kilometrov od hlavného mesta a je ohraničená kopcami Escazu a pokračuje na juh a na západ od rieky Black river a Jorco, odkiaľ siaha až ku hraniciam s provinciou Puntarenas v kantóne Parrita.