abc

Verticcio RWANDA Ngoma Sake

17.4.2018
Káva

Káva z horúcej africkej Rwandy sa pestuje vo výške 1500 až 1700 metrov nad morom v oblasti Ngoma na prevažne piesočnato-ílovitých plantážach s priemerným ročným úhrnom zrážok 1050 mm a teplotou kolísajúcou okolo 24°C.

Relatívne mladá, 19 rokov fungujúca spracovateľská stanica SWCS pod vedením pani Marie Laetitia Kayitesire dáva združeným ženám do vlastníctva väčšiu časť hospodárskej plochy a tým pádom aj podiel v kávovom priemysle. Poskytuje nielen prácu, ale aj trh kávy pre viac než 2200 malých farmárov z priľahlých oblastí Mirenge a Kigarama, ktorí sú do vysokej miery závislí od družstva. V období sezóny, od polovice apríla do mája, tu pracuje až 150 ľudí, ktorí spracúvajú kávu z plantáží, pestujúcich prevažne Bourbon a jeho mutácie. Marie vďaka fondom z USAID postavila v roku 2003 spracovateľskú stanicu s kapacitou spracovávať 450 ton kávových čerešní ročne.

Verticcio Rwanda Sake, fully-washed single-origin arabika, sa vyznačuje stredne plným telom, a miernou aciditou. Vďaka praženiu, ktoré najlepšie reprezentuje potenciál tohto zrna prevažuje sladká, veľmi čistá a vyvážená chuť s tónmi bobuľového ovocia, karamelu a čokolády, s dlhotrvajúcou dochuťou, v ktorej prevažujú pomaranče a šťavnaté citrusy. Kávy z tejto oblasti sú charakteristické modro-zeleným sfarbením a sladkou chuťou.

Zaujímavosťou je, že družstvo Sake, ktoré kávu produkuje, je členom IWCA (International Women’s Coffee Alliance), pretože sa snaží prioritne spolupracovať so ženami-pestovateľkami. Organizácia IWCA zastrešuje všetky ženy pracujúce v kávovom priemysle od pestovateliek a zberačiek kávy až po majiteľky kaviarní, pražiarní a iných podnikov pôsobiacich v kávovom priemysle. Pevnými vzťahmi a sprostredkovaním spolupráce medzi nimi zlepšuje ich sociálno-ekonomickú úroveň a pracovné postavenie na trhu na národnej aj medzinárodnej úrovni. Sake je okrem IWCA aj členom iniciatívy SheTrades, ktorá sa takisto snaží o presadnie ženských exportérov a importérov na trhu kávy.