Zber čaju
Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá pri zbere čaju je nutné myslieť na každučký detail. Pokiaľ by sa čaj zberal v nevhodnej dobe, spracovával sa nesprávne prípadne by sa k lístkom dostali pochybné byliny mohol by sa znehodnotiť, alebo až spôsobiť zdravotné problémy.
Zber čaju prebieha v rôznych mesiacoch v roku. Závisí totiž od krajiny kde čajovník rastie. Najčastejšie však 4 až 5 krát za rok. Klimatické podmienky v oblasti Indie a Cejlónu umožňujú zber 15 až 30 krát ročne. V oblasti bez častých dažďov to predstavuje zber každých 8 až 16 dní - podľa toho, ako rýchlo lístky rastú. Prvý zber prebieha na jar, približne v marci a čaj z tohto zberu sa považuje za kvalitný čaj jemnejšej chuti, čo pripisujú mladučkým lístkom. Posledné zbery sa uskutočňujú najmä počas septembra.
Čajové výhonky pripomínajú pevnosťou mladý bambus. Rastlinky pochádzajú z kríčkov rastúcich na úrodných svahoch. Lístky vyrastajú na troch až piatich vetvičkách pričom na zber sa vyberá tá najväčšia a prebieha skoro ráno - za rosy. Tie ktoré sa nachádzajú na vrchole rastlinky sa považujú za najcennejšie a smerom dole klesá aj kvalita čajových lístkov. Okrem lístkov sa z rastlín zberajú aj púčiky.
Pri výbere dní kedy sa budú lístky zberať je potrebné pamätať, že upršané a polojasné dni sú nevhodné. Najlepšie je zbierať ručne za pekného a jasného počasia. Zberači ktorí majú skúsené ruky a čo-to už nazbierané majú, zvládnu zhromaždiť 20-30 kg lístkov z ktorých po procese spracovania vznikne 5 až 7 kg čaju. V Rusku a Japonsku sa na zber čaju využívajú aj stroje. Tento spôsob je lacnejší avšak ako kvalitnejší sa rozhodne označiť nedá. Stroje bohužiaľ nerozoznajú tak ako zberači ktoré mladé lístky sú najkvalitnejšie a najlepšie dozreté. Taktiež nevedia lístky, ktoré musia ešte dozrieť ponechať na kríku a pozbierať ich v nasledujúcom intervale zberu, ktorý je presne určený. Aj preto sa ceny čajov tak veľmi líšia. Pri ručne zberaných čajoch predstavujú náklady na ľudí podieľajúcich sa na zbere a spracovaní čaju takmer polovicu nákladov. Môžete si však byť istý, že v vôňa, farba i chuť čaju v šálke je "tá pravá".