Zber kávy
Po troch až štyroch rokoch trpezlivosti a starostlivosti prinášajú kávovníky prvú úrodu. Najviac kávových čerešničiek sa urodí po šiestich až ôsmych rokoch a takáto produkcia pokračuje zhruba kým kávovník "neoslávi" svojich dvadsať rokov kedy objem začne klesať.
Zber kávy záleží najmä od zemepisnej polohy. V okolí rovníka, kde je klíma stabilná prebieha zber takmer celý rok. Severnejšie od rovníka od septembra do decembra a južnejšie najmä v apríli a máji. Okrem klimatického pásma sa zber kávy líši aj v rôznych nadmorských výškach. Začína v nižších výškach kde čerešničky dozrievajú oveľa rýchlejšie a pokračuje postupne vyššie. Spôsobov ako pozbierať drobné kávové čerešničky je hneď niekoľko.
Prvým je ručný zber využívaný najmä pri výberových kávach, ktoré sú zberané výlučne týmto spôsobom. Zber touto metódou je samozrejme zdĺhavejší než ostatné a preto sa to odráža aj na cene kávy. Kvalita ručne zberanej kávy je neporovnateľne vyššia oproti tej zberanej strojmi. Pri tomto druhu zberu sa nepoškodzujú kávovníky či plody. Skúsení zberači taktiež do košov nevložia nezrelé alebo zelené bobuľky, vyberú len tie najlepšie a zaručujú tak stopercentný stav zozbieranej úrody. Kávové čerešničky sú z každého kávovníka zberané niekoľko krát počas 8 až 10 dní, kedy stihnú dozrieť všetky plody.
Druhým spôsobom je tzv. česanie. Zberači vezmú do ruky celú vetvu - začnú od kmeňa po okraj vetvy a strhnú tak všetky kávové čerešničky. Ide síce o metódu rýchlejšiu avšak nie o práve najšetrnejšiu ku kávovníkom. Taktiež sú zberané aj nedozreté či zelené plody a preto je nutné ich ďalej triediť.
V nižších nadmorských výškach, kde je pôda rovná, je využívaný aj tretí spôsob - strojový zber. Špeciálny stroj podobný kombajnu vybavený zbernými radlicami po stranách prechádza cez kávovníky, alebo pomedzi riadky a strháva všetky čerešničky, listy i drobné konáre. Tento druh je síce lacnejší no veľmi nešetrný k rastlinám, zbytočne strháva zelené plody, ktoré mohli dozrieť.
Preto podobne ako pri výbere kávy je dobré vedieť, že za vyššou cenou sa skrýva viac práce ale i značne vyššia kvalita.